Zlatko Lagumdžija na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici: RASPAD SRBOSLAVIJE I REFERENDUM BIH /VIDEO/

Bosnor.com

Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici, već nekoliko godina, u kontinuetu obilježava Dan državnosti i Dan nezavisnosti BiH. Tako je i ovaj put, 26 . februara 2019. godine na Fakultetu održano prigodno predavanje na temu “ Dan nezavisnosti BiH u kontekstu prošlosti i aktuelnog političkog trenutka“, a gost predavač bio je uvaženi univerzitetski profesor i bivši ministar vanjskih poslova BiH prof.dr. Zlatko Lagumdžija.

Pored studenata IPF, na predavanju su prisutni bili i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u BiH gosp. Razim Čolić, prorektori Univerziteta u Zenici prof.dr Enes Hašić i prof.dr. Hasan Mahmutović, te nekolicina nastavnika i dekana fakulteta Univerziteta u Zenici.

U svom obraćanju profesor se osvrnuo na svoj povratak iz Sjednjenih Američkih Država u BiH prije agresije na BiH, historijske događaje na međunarodnoj i domaćoj sceni, te današnja globalna kretanja na međunarodnom nivou.

Posebno se obratio studentima sa porukom da nastoje steći što veća znanja, bilo to na domaćim ili fakultetima van zemlje, ali da svoju budućnost vežu za ovu zemlju. Vrijeme daleko brže protiče, nego kad je on prvi put otišao na studije van domovine i da danas nije problem otići negdje, ali da se uvijek ima misao vratiti i to znanje primjeniti u svojoj zemlji. Mnogo puta u svom životu se pitao, da li je pogriješio, što je donio odluku da se vrati, ali danas, sa ovovremene distance, sa sigurnošću može reći da nije i da bi opet isto postupio.

Takođe, naglasio je da secesinističke težnje nekih političkih opcija, nemaju perspektivu ukoliko mi budemo jedinstveni i snažan integrirajući faktor.

Razgraditelji BiH bili su ‘92 puno snažniji i u boljoj poziciji nego dana , pa opet Bosni i Hercegovini nisu mogli prekinuti kontinuitet njene državnosti.

Nakon završenog obraćanja prof.dr. Zlatko Lagumdžija odgovarao je na postavljena pitanja studenata i profesora. Zahvalio se dekanu prof.dr. Halilu Mehtiću na pozivu i što je imao čast da se obrati na ovako lijepom skupu.

Dekan Fakulteta prof.dr. Halil Mehtić zahvalio se uvaženom profesoru, gostima i studentima što su se odazvali na ovo predavanje. Istakao je da je situacija u našoj zemlji danas identična onoj kao pred raspisivanja referenduma, pa je zbog toga i potreba da se o ovoj temi priča daleko veća.

Zbog toga smo odlučili da u goste pozovemo profesora koji je bio aktivni sudionik dešavanja devedesetih, ali i dobar poznavalac aktuelnih kretanja na geopolitičkoj sceni.


Bosnor.com

Komentariši