Vlada RS pisala Vijeću sigurnosti UN-a: O stanju u BiH, OHR-u, SDA…

Bosnor.com

Kancelarija visokog predstavnika treba da se odrekne ”nelegalnih bonskih ovlašćenja” i zatvori svoja vrata, poručuje se u 22. Izvještaju Vlade Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.

U ovom dokumentu se podsjeća da je i predsjedavajući OEBS-a i bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak ”nedavno izjavio da je prošlo vrijeme kada je odluke donosila međunarodna zajednica umjesto političara u BiH, da cilj nije produžavati međunarodni protektorat, nego pomoći BiH da postane potpuno nezavisna, te da međunarodna zajednica u BiH treba da savjetuje i posreduje, a ne da donosi odluke”.

Takođe, naglašava se i da je bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič u maju rekao da je “OHR poratna institucija” i da je ”vrijeme bonskih ovlašćenja prošlo”.

U tekstu se ističe da međunarodni zvaničnici ponekad govore o dejtonskom ustavnom uređenju ”kao da je tek skup privremenih mjera”, navodeći primjer američkog specijalnog predstavnika za Balkan Metju Palmera koji je u septembru izjavio da “Dejtonski sporazum nikada nije ni trebalo da bude fiksan, nego promjenjiv okvir”.

“Ovakvi komentari, čak i kada su dati u najboljoj namjeri, samo ohrabruju SDA da traži ukidanje entiteta i drugih dejtonskih mehanizama zaštite konstitutivnih naroda u BiH i tjeraju druge grupe, kojima je Dejtonom garantovana određena mjera zaštite i autonomije, da se osjećaju ugroženo i shodno tome reaguju”, konstatuje se u 22. Izvještaju Vlade Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je, podsjećamo, Dvadeset i drugi Izvještaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji je, u ime ovog bh. entiteta kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Savjeta bezbjednosti, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Dvadeset i drugi izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN odnosi se na period maj 2018. – oktobar 2019. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada Republike Srpske izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice, navode.


Bosnor.com

Komentariši