Šta Dodiku smeta pa je podnio apelaciju kojom osporava izmjene Zakona o zastavi BiH

Bosnor.com

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u skorije vrijeme trebalo bi da donese odluku o tome da li je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH donesen u skladu s Ustavom BiH. Zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog zakona podnio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine već iduće sedmice trebala bi se izjasniti o zahtjevu Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na zahtjev za ocjenu ustavnosti navedenog zakona.

Izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH koje osporava Dodik regulišu pitanje isticanja državne zastave na objektima Oružanih snaga BiH, državnih institucija i novčane kazne za kršenje zakona.

Zahtjev za izjašnjenje dostavljen je državnom zakonodavnom organu 12. novembra 2019. godine, a Ustavni sud BiH je u svom dopisu naveo da Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine smatra učesnikom u procesu.

Inače, Dodik se obratio Ustavnom sudu BiH 7. novembra 2019. godine navodeći da u Ustavu Bosne i Hercegovine jasno piše kako će Bosna i Hercegovina “imati one simbole koje svojom odlukom odredi Parlamentarna skupština BiH i potvrdi Predsjedništvo BiH”.

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti naveo je da je Zakon o zastavi BiH usvojen 2001. godine i da je tom prilikom ispoštovana procedura s obzirom na to da je zakon usvojila Parlamentarna skupština BiH, a da je Predsjedništvo BiH potvrdilo izgled i oblik zastave BiH.

Međutim, Dodik spornim smatra Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH koji je 2004. godine usvojila Parlamentarna skupština BiH. On je u zahtjevu naveo da ove izmjene i dopune nisu donesene u skladu s Ustavom BiH, jer nikada nisu potvrđene u Predsjedništvu BiH.

Ustavni sud BiH registrovao je zahtjev Milorada Dodika pod brojem “U-11/19”.


Bosnor.com

Komentariši