“Srpska ima pravo na SAMOOPREDJELJENJE”

Bosnor.com

Djelovanje Republike Srpske u predstojećem vremenu mora biti opredjeljenje za povratak dejtonskoj strukturi BiH koja je godinama skrnavljena. Kraj iluzija i zabluda da će bošnjačka strana ikada odustati od svojih planova centralizacije i unitarizacije, suprotno međunarodnom dejtonskom ugovoru, odrediće dalje aktivnosti koje Narodna skupština treba definisati svojim zaključcima.

 

To je navedeno u Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske o kojoj će se raspravljati na sedmoj posebnoj sjednici Narodne skupštine. Sjednica će biti održana u ponedjeljak, a poslanicima će se obratiti srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Za sjednicu je propremljemn obiman materijal sa više od 50 strana sitno kucanog teksta, počev od nastanka dejtonske BiH, sve do aktuelnih političkih tema poput sporne deklaracije SDA. Informacijja je zajednički prijedlog stranaka vladajuće većine.

Neustavna centralizacija dovela je do čestih zastoja i kriza koji su obilježili BiH. Najveću štetu funkcionisanju BiH naneli su visoki predstavnici dodjeljivanjem sebi pravno apsurdnih ovlašćenja i njihovim korišćenjem za donošenje diktatorskih odluka – ponekad formalnih, a ponekad neformalnih – u cilju centralizovanja vlasti na nivou BiH – piše u dokumentu.

Kada je i u međunarodnim krugovima došlo do smanjenja podrške nedemokratskim i nezakonitim djelovanjima visokih predstavnika, njihove aktivnosti prenesene su na nivo domaćih institucija po principu “gdje ja stadoh, ti produži”.

– Ustavni sud BiH i strane sudije koje u njemu sjede prekrajale su nemilice dejtonsku strukturu BiH svojim odlukama, najčešće donošenim preglasavanjem dva od tri konstitutivna naroda. U svemu tome, ekstremističke agende bošnjačkih političara i partija koje nikada zapravo nisu prihvatile dejtonsku formulu za BiH, dovodile su do stalnih zatezanja odnosa i nemogućnosti primene potpisanih sporazuma – navodi se u dokumentu.

Kako piše, visoki predstavnici počev od Karla Vestendorpa, Volfganga Petriča, Pedi Ešdauna, Kristijan Švarc Šilinga, Miroslava Lajčaka i zadnjeg Valentina Incka, pozivaju se na “nepravnu izmišljotinu poznatu kao bonsak ovlaštenja”.


Bosnor.com

Komentariši