ŠOKANTNA PORUKA IZ PARIZA: “Dužni smo vam reći istinu – nema ništa od proširenja Evropske unije”!

Bosnor.com

Ministrica za evropske poslove u francuskoj vladi Nathalie Loiseau jasno je stavila do znanja da “sadašnje stanje” Evropske unije ne omogućava proširenje članstva. Pet dana nakon što je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ponovio da zemlje Zapadnog Balkana trebaju imati stvarnu perspektivu članstva u EU jer u suprotnom postoji rizik od povratka u devedesete, francuska ministarka za evropske poslove dala je daleko manje optimističnu izjavu. Kako je rekla, Srbija ima evropsku perspektivu, ali sadašnje stanje EU ne omogućava nova pridruživanja “u zadovoljavajućim uslovima”. Loiseau je istakla da je neophodno reformirati EU i izvršiti reviziju njenog funkcioniranja.

– Pošto smo mi vaši prijatelji, dužni smo vam kazati istinu: sadašnje stanje Evropske unije ne omogućava nova pridruživanja u zadovoljavajućim uslovima – kako za samu EU, tako i za nove države koje bi joj se pridružile – poručila je ministruca Loiseau. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, sa kojim se Loiseau jučer sastala, nije izgledao iznenađen ovakvim stavom.
– Zahvalni smo na iskrenosti. Bolje da nam kažu istinu nego da nas obmanjuju – kratko je rekao Vučić.

Na pitanje koja oblast predstavlja glavni izazov za Beograd u pregovorima s Briselom, Loiseau kaže da postoje dva izazova – jačanje vladavine prava i “neophodnost rješavanja spora o Kosovu”. Ona je dodala da Francuska i EU “odavno pozivaju Beograd i Prištinu da normaliziraju odnose kako bi zajedno planirali budućnost mira i prosperiteta”, ističući da njena zemlja podržava dijalog koji vodi EU i da je spremna da da svoj puni doprinos.

“Znam koliko je za Srbiju i srpski narod to pitanje osjetljivo. Prošlo je dvadeset godina od kraja rata iz 1999. i od presudne je važnosti za buduće generacije da se teškoće prevaziđu. Znam da je i predsjednik Aleksandar Vučić time zaokupljen i da traži kompromis kroz dijalog”, rekla je francuska ministrica. Povodom aktuelne blokade u pregovorima, ona napominje da dijalog nema alternativu.

“Ne potcjenjujemo teškoće s kojima se susreće taj dijalog od kraja 2018, kao ni tenzije koje iz njih proizlaze. Svako treba da preuzme sopstvenu odgovornost. Francuska tako poziva Prištinu da bez odlaganja ukine takse od 100 odsto koje je odlučila nametnuti na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ne može biti dijaloga bez minimuma povjerenja između strana”, napomenula je Loiseau.

Kada je riječ o jačanju vladavine prava, kaže da je svjesna osjetljivosti reformi u toj oblasti, navodeći da te reforme zahtijevaju posvećeni rad, uključujući rad sa civilnim društvom. “Želja za priključivanje Evropskoj uniji podrazumijeva da budu preduzete sve mjere kako bi se, na primjer, garantirali, po slovu zakona i u praksi, sloboda medija, nezavisna pravosudna vlast, zaštita ličnih podataka, efikasna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala. To je u samoj srži vrijednosti Evropske unije”, naglasila je Loiseau

Upitana koji je realan period za Srbiju da se priključi EU, rekla je da “nema smisla da se određuje neki datum, a da se ne zna da li će Evropska unija biti spremna i kada će Srbija biti spremna”. Podsjetivši da se EU suočava sa izlaskom Velike Britanije, Loiseau je rekla da treba iznova izgraditi tu uniju kako bi ona bila jača i sposobnija da se suoči sa izazovima u decenijama koje dolaze.

slobodna-bosna.ba


Bosnor.com

Komentariši