Princeza Victoria stigla u Sarajevo i odmah posramila građane BiH: “Dok se vi svađate, ovo su stvarni problemi…”

Bosnor.com

Princeza prestolonasljednica Victoria, princ Daniel i zamjenica predsjednika Vlade i ministrica za okoliš i Klimu Švedske Isabella Lövin prisustvovali su danas u Sarajevu otvaranju konferencije “Pametan rast za novu klimatsku stvarnost”.

Na konferenciji će biti riječi o tome kako odgovoriti na klimatske izazove 21. vijeka na održiv način.

Dok se građani BiH svađaju, Švedska i UNDP su ključni akteri u inovacijama i ubrzanju razvoja u Bosni i Hercegovini te će na konferenciji biti predstavljeni primjeri dobre prakse iz različitih oblasti urbanog razvoja.

Princeza prestolonasljednica, koju je generalni sekretar Ujedinjenih nacija imenovao jednom od 17 ambasadora Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030, kazala je danas u uvodnom govoru na otvaranju konferencije da su odnosi između BiH i Švedske veoma dobri na nekoliko nivoa.

Podsjetila je da je oko 60.000 izbjeglica iz BiH došlo u Švedsku tokom ratnih dejstava devedesetih u BiH, a većina ih je ostalo živjeti u toj zemlji gdje su izgradili život, ali su odigrali i važnu ulogu u izgradnji boljeg i dinamičnijeg društva u Švedskoj.

– Danas u Švedskoj živi oko 100.000 građana iz BiH, a još od devedesetih godina dvije države su sarađivale te smo i nastavili u tom smjeru radeći aktivno da BiH postane članica Evropske unije – naglasila je princeza Victoria.

Govoreći o temi današnje konferencije, potvrdila je da ima saznanja da BiH poduzima sve mjere da smanji zagađenje zraka, ali je ocijenila da nove ideje i nove tehnologije mogu pomoći u tim naporima, uz neophodnost zajedničkog rada kako bi se odgovorilo na te izazove.


Bosnor.com

Komentariši