PREMIJER NOVALIĆ NAKON SJEDNICE VLADE FBiH: “Cilj u ovom mandatu je da najniža penzija pređe…”

Bosnor.com

“… 400 KM”

Vlada Federacije BiH danas je na hitnoj sjednici u Sarajevu usvojila odluku o povećanju iznosa najniže penzije za 3,2 posto, počevši od 1. januara 2019. godine. Za realizaciju ove odluke zadužen je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Premijer Fadil Novalić rekao je da je današnja sjednica bila kratka, ali sadržajna, u novom okruženju, odnosno sa usvojenim budžetom za 2019. godinu.

”Glavne tačke bile su odluka o povećanju najnižih penzija. Očito je da koristimo vrlo dobar zakon o penzionom sistemu, koji smo usvojili, te koristimo posljedice ekonomskog rasta kako bismo sve to mogli servisirati, kako smo to obećali”, kazao je Novalić, te dodao:

“U ovoj godini ćemo povećati penzije dva puta po 11 maraka. Cilj je da u ovom mandatu minimalna penzija pređe 400 KM. Novi zakon kaže da se penzioni fond seli na trezor, tako da je nebitno kakvi su prihodi. Penzija se kreće s rastom BDP-a, odnosno penzije će se dizati ukoliko bude rastao BDP”, kazao je Novalić.

Kao drugu značajnu tačku izdvojio je da su finalizovani odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

”Tu vrlo važnu tačku stavili smo iza sebe, bez nekih velikih trauma i problema. Sljedeće sedmice odgovori su operativni i spremni da budu predati u EU”, najavio je federalni premijer.

Na dnevnom redu današnja sjednice Vlade FBiH bio je i Prijedlog mišljenja o Nacrtu zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica, na prijedlog koalicije DF-GS.

”Konstatovali smo da je prijedlog u ovakvoj formi neizvodiv i da je potrebno pristupiti racionalnoj izradi zakona o demobilisanim borcima, bez pritiska koji deformiše to pitanje”, naglasio je Novalić.

(Vijesti.ba)


Bosnor.com

Komentariši