Potresno pismo sa zahtjevima srebreničkih majki ide na ruke švedskog kraljevskog para

Bosnor.com

Srebreničke majke u ime Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” danas su predale pismo upućeno kraljici i kralju Švedske kako bi ih upoznali o tome da Nobelova nagrada odlazi u ruke Peteru Handkeu, osobi koja podržava zločine i ratne zl**ince.

Majke Srebrenice su u pismu iznijele svoje zahtjeve i očekivanja od kraljevskog para te prvi put uputile nekome zvaničan poziv za prisustvo obilježavanju godišnjice srebreničkog genocida. Srebreničke majke, ukoliko se ne povuče odluka o dodjeli nagrade Handkeu, imaju i jasnu poruku za švedsku kraljicu Silviju Renate Sommerlath i kralja Carla Gustafa Folkea Hubertusa.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Pismo vam pišu Majke Srebrenice. Ako ste zaboravili, mi smo one majke koje i danas, nakon skoro 25 godina od počinjenog genocida u Srebrenici, traže i sakupljaju koščice svojih najmilijih. Možete li odvojiti trenutak i zamisliti šta se desi kada majka pronađe koščicu-dvije svog djeteta?

Možete li?

Možete li zamisliti da se majka može radovati i kada pronađe koščicu svog djeteta, jer mi majke nismo rađale djecu bez glave i drugih dijelova tijela.

Mi majke se borimo za zamišljenu pravdu, ne prestajemo progoniti zločince, svjedočimo pred međunarodnim i nacionalnim sudovima, ponosno i dostojanstveno podižemo našu zajednicu mladih ljudi, učimo ih da ne zaborave i da ne mrze i da naša osveta bude pravda, a naša majčinska suza molitva da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

Naša najteža borba je borba protiv negatora ge*ocida. Obrušavaju se negatori genocida na nas svom silinom, fizički nas napadaju, prijete nam, negiraju naše postojanje, vrijeđaju nas, veličaju ubice i si**vatelje, pokušavaju tako napraviti drugi genocid nad nama. Nije nam lako, ali ne posustajemo i dok smo žive nikada nećemo posustati. Izvor zla je zvanična politika Srbije i njihovih poslušnika u našoj državi Bosni i Hercegovini.

Vaša akademija je dodijelila Nobelovu nagradu Peteru Handkeu, članu Srpske akademije nauka i umjetnosti. Na svjedočenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju smo čuli da je Srpska akademija bila izvor zla i uzrok raspada Jugoslavije. Peter Handke nam je proteklih 25 godina kontinuirano nanosio bol, negirao genocid i podržavao ratne zločince i njihove zločine. Nobelova nagrada Peteru Handkeu je podrška našem ponižavanju.


Bosnor.com

Komentariši