Posljednji snimak heroja odbrane Žepe, susret sa Mladićem: Ja sam taj Avdo kojeg tražite!

Bosnor.com

Petnaest dana nakon pada Srebrenice, jedinice Vojske RS pod vodstvom Ratka Mladića nastavile su svoj put prema Žepi.

Komandant odbrane Žepe i pukovnik Armije RBiH Avdo Palić zarobljen je 27. jula 1995. godine, kada je išao na pregovore sa Ratkom Mladićem kako bi ženama, starcima, djeci, bolesnim i ranjenim obezbijedio siguran izlazak iz enklave Žepa koja je trebala biti zaštićena zona UN-a. Zarobljen je u ukrajinskom kampu UNPROFOR-a na Bokšanici kod Žepe, a zajedno s njim na prevaru su zarobljeni i Mehmed Hajrić i Amir Imamović, članovi ratnog Predsjedništva Žepe

– Ja sam dužan pregovarati s vama sve dok ijedno dijete u Žepi može biti spašeno – posljednje su Avdine riječi pred odlazak na pregovore s kojih se nikada nije vratio.

Palića je zarobio pomoćnik načelnika za bezbjednost i obavještajni rad Generalštaba VRS Zdravko Tolimir i doveo na komandno mjesto kod Mladića. Petnaest dana proveo je u Rogatici, gdje ga je ispitivao još jedan osuđenik u Hagu, načelnik bezbjednosti Generalštaba Ljubomir Beara, a nakon toga prebačen je u garnizonski vojni zatvor Vanekov mlin u Bijeljini.

U noći 5. na 6. septembar 1995. godine izveo ga je Mladićev lični pratilac Dragomir Pećanac i od tada mu se gubi svaki trag. Smatra se da je te noći mučki ubijen.

Gdje je tačno Avdo Palić nije poznato. Prema nalazima obdukcije zaključeno je kako je najvjerovatnije pucnjem u glavu.  Ukopan je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

U haškoj presudi generalu Vojske RS Zdravku Tolimiru, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kao zločin genocida okvalifikovano je i pukovnik Avde Palića, te članovi Ratnog predsjedništva Žepe Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića, nakon evakuacije bošnjačkog stanovništva iz Žepe.

Pogledajte video o velikom heroju Žepe.


Bosnor.com

Komentariši