Počela promocija novog zakona u Njemačkoj: Dobrodošli kvalifikovani radnici

Bosnor.com

Njemačke vlasti kreirale su internetsku stranicu na kojoj je predstavljen novi zakon o migracijama i na kojoj se nude sve informacije onima koji žele doći raditi u Njemačku.

“Kvalifikovani radnici, dobrodošli”, riječi su kojima se otvara ova stranica. Kako se navodi na ovoj stranici koja predstavlja zvanične stavove njemačke Vlade, Njemačkoj trenutno nedostaje oko 1,2 miliona radnika, prenosi portal Biznisinfo.

“Njemačkoj ekonomiji nedostaje specijalista, a demografske promjene će povećati nestašicu”, navodi se na stranici.Dodaje se da je cilj novog zakona da omogući pristup njemačkom tržištu kvalifikovanim radnicima izvan EU. Podsjeća se da zakon još treba odobrenje Parlamenta i da bi trebao stupiti na snagu početkom 2020.

Pod specijalistom se podrazumijevaju visokoobrazovani kadrovi čija je diploma priznata u Njemačkoj kao i radnici sa “kvalifikovanim profesionalnim treningom” prepoznatim u Njemačkoj. Na stranici se daju i brojna druga objašnjenja i korisni linkovi i savjeti za traženje posla, a ona je dostupna na njemačkom, engleskom, španskom, ruskom i još nekoliko jezika.

radiosarajevo.ba


Bosnor.com

Komentariši