Ove riječi lidera SDA morate pročitati: Macron udario na BiH, ali Izetbegović mu nije ostao dužan!

Bosnor.com

Lider SDA Bakir Izetbegović, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke, komentirao je izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je rekao da je BiH tempirana bomba tik pored Hrvatske.

Izetbegović je rekao da je ta izjava teška i neutemeljena.

– Ovih dana što se dešavalo s odbijanjem davanja kandidatskog statusa i počinjanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom loša je poruka. Imao je ulogu Macron i dao je teške izjave o NATO-u i BiH. Teške i neutemeljene izjave. Iz Francuske je otišlo pet puta više, ako ne i šest puta više boraca na sirijska ratišta nego iz BiH. U BiiH se taj problem definitivno rješava. Mi smo donijeli potpune strategije, članica smo koalicije koja se vrlo uspješno hrve sa tim problemom. U zadnje četiri godine niko iz BiH nije otišao na strana ratišta i sedam osoba se vratilo, od kojih u ovoj godini samo jedna, tako da se definitivno može konstatirati da smo se mi sa tim problemom ishrvali i da ga francuski predsjednik na ovakav način vraća u BIH je zaista neutemeljeno – poručio je Izetbegović.

On je kazao da blokada EU integracija i dovođenje u pitanje čvrstoće NATO saveza nije ono što je BiH navikla od Francuske.

Prokomentirao je i najavljenu sjednicu Narodne skupštine RS, na kojoj će se raspravljati o Programskoj deklaraciji SDA i vraćanju nadležnosti s nivoa države na nivo entiteta, te je kazao da je Dejtonski mirovni sporazum predvidio da će biti mijenjan.

– S time se, naravno, svi moraju usaglasiti i srpski predstavnici su se usaglasili, onako kako su se sve tri strane usaglasile u Dejtonu, da potpišu Dejtonski mirovni sporazum i da postoji entitet RS. Prema tome, nema vraćanja nazad. To će biti ponovo neki njihovi zaključci od kojih nema, zapravo, ništa, koji se rade samo u političke svrhe, radi izbora i dobivanja podrške u narodu. Nema nazad, jer, ako krenemo nazad, možemo se vratiti u 1992. – kazao je Izetbegović.

Na pres-konferenciji je kazao i da SDA nema namjeru mijenjati partnere za formiranje vlasti u probosanskom bloku.


Bosnor.com

Komentariši