Novalić: U BiH će se desiti nešto što nije 40 godina, ovo je historijski trenutak!

Bosnor.com

Federalni premijer Fadil Novalić izrazio je zadovoljstvo što je danas Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio šest odluka u vezi izgradnje Bloka 7 Termoelektrana Tuzla.

Gradnjom zamjenskih termoblokova, ističe, osigurava se siguran plasman uglja i time opstanak rudnika.

Ovo je historijski momenat za Bosnu i Hercegovinu budući da posljednjih 40 godina nismo imali investiciju ovakvog kapaciteta. To je jedna strana, a druga je energija koja realno postaje strateška roba. Država treba da ima što više nezavisnosti, a upravo smo u prilici da imamo energetsku nezavisnost, potcrtao je Novalić.

Čestitao je Elektroprivredi BiH koja je, kako kaže, iznijela do ove faze izgradnju Bloka 7 TE Tuzla, te federalnim ministarstvima finansija i energije, rudarstva i industrije.

Investicija je vrijedna gotovo dvije milijarde KM i ide u Tuzlu, gdje se u proteklom periodu osjetila latentna napetost kako se na tom području ništa značajno ne radi. Znamo da je na primjer autoput zaobišao Tuzlu, te gradnjom Bloka 7 na određen način uvodimo ravnomjernu raspoređenost investicija u Federaciji”, dodao je Novalić.

Da bi gradnja Bloka 7 mogla početi potrebno je da još Dom naroda Parlamenta FBiH prihvati dva sporazuma: Sporazum o kreditnoj liniji (Cexim i EP BiH) i Sporazum o garanciji FBiH (Cexim i FBiH).

Odobravanje ovih dokumenata očekujem u narednih 15 dana, kada bi se trebalo zakazati zajedanje Doma. Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma iskazana je apsolutna podrška iako je za navedene odluke šest poslanika bilo suzdržano. Gradnja Bloka 7 nema alternativu a radi se o bloku snage 450 MW koji mijenja blokove 3, 4 i 5 koji trebaju da odu u historiju, rekao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH Senad Salkić ustvrdio je da su ekonomske studije pokazale da je ovaj projekat sto posto isplativ u cijelom svom toku odnosno da Elektroprivreda BiH ima dovoljno likvidnih novčanih sredstava.


Bosnor.com

Komentariši