Ništa od formiranja Vijeća ministara BiH, Dragan Čović ultimativno traži…

Bosnor.com

Sve su prilike da mandatar Zoran Tegeltija neće danas dobiti imena svih kandidata za ministre i zamjenike u Vijeću ministara, jer će SDA, ukoliko iz HDZ-a budu insistirali na izmjeni Izbornog zakona, zategnuti konopac zbog formiranja Vlade FBiH

Iako je i sam najavljivao da bi u ovoj sedmici mogao poslati imena na provjeru i da bi tako BiH do kraja godine dobila Vijeće ministara, izgleda da se to neće dogoditi, jer Tegeltija još od SDA nije dobio imena kandidata za ministarske i pozicije zamjenika ministara, koje po dogovoru od ljetos između SDA, SNSD-a i HDZ-a pripadaju ovoj stranci.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, rekao je juče u Širokom Brijegu da se nada da bi novi sastav Vijeće ministara trebalo da se formira do kraja godine.

Nezvanično “Nezavisne” saznaju da će sutra sve biti jasnije nakon susreta delegacija SDA i HDZ-a, kada će se najviše razgovarati o Vladi FBiH. Ukoliko Čović bude insistirao na izmjeni Izbornog zakona BiH, izvor “Nezavisnih” tvrdi da će SDA zakočiti imenovanje Vijeća ministara te da zbog toga i ne dostavlja imena kandidata. Kako kaže naš izvor, SDA želi da sa Vlada FBiH formira u paketu sa Vijećem ministara, a ovom u prilog ide i nedavna izjava Halida Genjca, generalnog sekretar SDA, koji je rekao da formiranje Vijeća ministara i Vlade FBiH mora ići paralelno.

“Ono što je sigurno zasad jeste da Fadil Novalić i Jelka Miličević ostaju na svojim pozicijama, premijera FBiH i ministra finansija FBiH. Takođe, funkciju neće mijenjati ni Melika Mahmudbegović iz SDA i Milan Dunović iz DF-a”, kaže izvor “Nezavisnih” i dodaje da je Marinko Čavara, visoki dužnosnik HDZ BiH, ostao na poziciji predsjednika FBiH i da nije imenovan u Vijeće ministara BiH na poziciju ministara civilnih poslova s obzirom na to da po zakonu jedan čovjek ne može obavljati dvije izvršne funkcije.

Za petak je planiran i sastanak predsjednika stranaka koalicionih partnera u FBiH, SDA, DF i SBB-a.

“Svaki od njih doći će sa saradnicima, gdje će se definisati okosnice programa djelovanja kroz Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH. Sve drugo će biti poznato poslije sastanka”, rekao je za “Nezavisne” Dženan Đonlagić, visoki funkcioner DF-a.


Bosnor.com

Komentariši