“Nisam Bosanac i neću da budem Bosanac i niko me ne može natjerati na to”

Bosnor.com

Nisam Bosanac i neću da budem Bosanac i niko me ne može natjerati na to, poručio je u Pressingu na N1 predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Šta vam smeta da vas zovu Bosanac?

“Nije mi ugodno. Gdje se pojavim, zovu me Milorad Dodik. Nisam Bosanac i neću da budem Bosanac i niko me ne može natjerati na to. Zašto bih ja prihvatio taj identitet. Moja domovina je Republika Srpska, a otadžbina Srbija”, kazao je Dodik u Pressingu na N1.

“Kroz historiju je često puta uspostavljana granica RS i Srbije i šta je tu neprirodno? Bošnjački narod je zajedno, evo u BiH”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

MAP?

“Imao sam razgovor sa zamjenikom državnog sekretara, rekao sam mu da ne postoji konsenzus oko MAP-a i bio je jedan sasvim normalan razgovor”.

Dodik: Možemo preko noći uspostaviti kontrolu na granicama

“Ako SDA to želi da uradi, ja ću se zalagati za rigorozne mjere zaštite RS. Mi imamo sve napisane zakone da tokom noći uspostavimo kontrolu nad granicama. Samo trebamo zakazati Parlament i mi to možemo donijeti”, kazao je Dodik povodom najavljene apelacije SDA prema Ustavnom sudu u vezi sa imenom RS.

“Pozivam predstavnike Bošnjaka i Hrvata na jedan historijski dogovor. Imamo dobar osnov koji se zove Dejtonski mirovni sporazum. Danas su svi jednako nezadovoljni, Srbi, Bošnjaci, Hrvati čak i nezadovoljna međunarodna zajednica”, kazao je Dodik.

Povodom najavljenog sastanka sa svim srpskim strankama glede najavljene apelacije SDA o imenu RS, kazao je:

“Sutra ću obaviti konsultacije sa svim političkim predstavnicima Srba i vjerujem da će svi doći jer je to stvar koja nas sve okuplja. RS je podjednako interes i vlasti i opozicije”, kazao je i dodao:

“SDA je pokrenuo inicijativu, ali nisam glup. Hoćete da kažete da ih pustim na miru pa jadikujem? Nemamo povjerenje u Ustavni sud koji će uvijek donijeti odluku protiv RS. Ako SDA to želi da uradi, ja ću se zalagati za rigorozne mjere zaštite RS. Mi imamo sve napisane zakone da tokom noći uspostavimo kontrolu nad granicama. Samo trebamo zakazati Parlament i mi to možemo donijeti”.

Mislite da bi Bošnjaci to mirno gledali?

“A šta bi uradili?”, kazao je Dodik.


Bosnor.com

Komentariši