NAŠLA KRPA ZAKRPU: Konaković kopirao demagogiju Damira Arnauta!

Bosnor.com

Dan nakon Arnauta, i predsjedavajući Skupštine Sarajevskog kantona, Elmedin Konaković, lansirao je demagošku floskulu kako će inicirati izradu Zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave i javnim preduzećima. Tu je ideju lansirao u jeku masovnog uhljebljivanja i zbrinjavanja stranačkih kadrovskih invalida bez alata i zanata.

Predsjedavajući Skupštine Sarajevskog kantona, Elmedin Konaković, podnio je na današnjoj sjednici inicijativu za izradu zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave i ostalim institucijama, čiji je osnivač ili suosnivač Kanton Sarajevo.

“Svjedoci smo zloupotreba izabranih i imenovanih zvaničnika koji u toku svojih mandata u javnom sektoru, zapošljavaju članove svojih stranaka, aktiviste, rodbinu, te na taj način nanose veliku štetu kompletnom sistemu sa nesagledivim posljedicama. Bitno je ovim Zakonom utvrditi odgovornsot i sankcije za sve one koji javnu funkciju koriste za (nepotrebno) zapošljavanje po stranačkim i rođačkim linijama”, kazao je Konaković, nekoliko dana nakon što je na čelo Turističke zajednice KS ponovo doveo stranačkog potrčka, Nermina Muzura.

To je isti onaj Muzur za kojeg je revizorska kuća Deloitte utvrdila da u Londonu, na ime taksi usluga, ispisao ček u iznosu od 573 KM!

Račun je izdat 4. novembra 2017. godine, a plaćen je bankarskom karticom, a nakon povratka u Sarajevo Muzur je taj novac naplatio u kešu iz kase Turističke zajednice Kantona Sarajevo, bez ikakvog obrazloženja kako je nastao toliki račun.

Sličnih primjera neshvatljivog bahaćenja i rasipanja budžetskog novca, ima na pretek u izvještaju Deloittea, zbog kojeg Muzur zaslužuje ne samo moralnu, nego prije svega krivičnu osudu, jer je riječ o beskrupuloznoj pljački. No, Konaković ga je ponovo doveo na čelu Turističke zajendice, samo zato što je pripadnik njegove partije Narod i Pravda, nastale od otpadaka SDA. Muzur, koji se kao i Konaković “snašao” za diplomu DIF-a, nema niti jednu profesinalnu referencu za tu funkciju!

Dan-dva prije Konakovića, skoro identičnu ideju lansirao je član Predsjedništva Saveza za bolju budućnost BiH Damir Arnaut . On se pohvalio da je inicirao izmjene Zakona o VSTV-u s ciljem da se bliskim srodnicima sudija i tužilaca zabrani da budu imenovani na rukovodeće funkcije u javnim preduzećima i agencijama od strane političkih stranaka, a što je inače praksa koju je specijalizirao njegov politički poslodavac Fahrudin Radončić, skojim se Arnaut očiti razilazi, a što vjerno ilustrira izbor Armina Kajmakovića, supruga tužiteljice Dijane Kajmaković, za direktora Sarajevskog aerodroma ili ipak imenovanje Boriše Misirače, sina Jadranke Lokmić-Misirače, zamjenice predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BIH, za direktora Operatera za obnovljive izvore energije (OIEIEK).

Pravni ekspert Damir Atnaut brižljivo je dizajnirao amandmane vodeći računa da usput ne zakači u svoju suprugu, Sanju Bagarić, koju je inače smjestio na izmišljeno i dobro plaćeno radno mjesto na sarajevskom aerodromu, a koju će inovirani zakon poštedjeti jer nije izabrana na rukovodeću poziciju.

Zakonskom inicijativom i Konaković i Arnaut pokušavaju se predstaviti u lažnom svjetlu – kao prvoborci protiv nepotizma i stranačkog zapošljavanja, mada su i jedan i drugi neposredni akteri te užasne pošasti koja razara bh. društvo.

(SB)


Bosnor.com

Komentariši