Mesić: Ako me pitate ima li šanse da neko opet opkoli Sarajevo i drži ga tako tri godine

Bosnor.com

Neće doći do sukoba u Bosni i Hercegovini i na Balkanu! Znate šta, više od 100.000 ljudi je izgubilo živote, a granice se nisu promijenile ni milimetar, kaže bivši predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić.

– Evropska unija ima iskustvo, NATO ima iskustvo. Nema mogućnosti da neko opet opkoli Sarajevo i drži ga pod opsadom tri godine, toga više nema – kaže za Radiosarajevo.ba Mesić.

Komentarišući sve otvorenije analize prema kojima će i velike sile možda dozvoliti promjene granica na Balkanu u kontekstu pregovora Srbije i Kosova, te da bi danak mogla platiti, prije svega, Bosna i Hercegovina, Mesić ističe da je tu, ipak, “najviše spekulacija”.

– Sigurno je da će dolaziti i dolazi među državama do sporazuma o korekciji granica. Ako je negdje potrebno zbog lokalnog značaja, zbog nekih istorijskih razloga da se koriguje granica. Ali, da se ide na zamjene teritorija s većim brojem stanovništva, mislim da je to neizvodivo sada. To je sve bilo u vrijeme stvaranja nacionalnih država. Tada je bila neka logika da se i preseljava itd.

To je davno vrijeme. Danas postoji Evropska unija i svi ulaze u EU, pa i zemlje jugoistoka Europe – napominje Mesić, piše Radio Sarajevo.

Međutim, boji se da one zemlje koje još nisu u EU, dakle, dio evroatlantskih integracija, da su one su “umorne od toga ispunjavanja ne znam kojih sve zahtjeva”.

– A Evropa je opet umorna od tih pregovaranja. Jedni od čekanja, drugi od pregovaranja – naglasio je Mesić.

Vjeruje da se problem ovih prostora može riješiti, ipak, jedino ako se ubrza proces priključivanja preostalih država bivše Jugoslavije u Uniju, te da i EU prosto doživi određene promjene.

– Jedno je EU sa 10-tak država, drugo EU sa 28 ili preko 30 članica. Dakle, ti mehanizmi moraju biti drugačiji. Evropa nešto mora mijenjati i u svom sastavu, a to je da dođe do dogovora o monetarnoj politici. Ona mora biti dogovorena na nivou cijele EU. Ali i o fiskalnoj politici.

Čovjek kad ima informacije o fiskalnoj politici, njemu je isto u Finskoj, Hrvatskoj, Austriji. To nešto što EU mora napraviti – naglasio je Mesić.


Bosnor.com

Komentariši