Ljepote BiH: Predstavljamo vam ,,Muške vode” iz Kladnja – djeluju na krvni pritisak i šećer!

Bosnor.com

Kladanj je oduvijek bio poznat po mineralnim i ljekovitim vrelima, od kojih je svakako najpoznatiji izvor Muške vode, a kojem su se stoljećima pripisivale afrodizijačke moći i druga ljekovita svojstva, prvenstveno u smislu jačanja fizičke sposobnosti muškaraca.

Ovaj izvor je u 17. stoljeću znameniti turski putopisac Evlija Ćelebija opisao kao “izvor mladosti”. Različite analize ove ljekovite mineralne vode, koje su vršene od 1968. godine, potvrdile su njenu ljekovitost i utvrdilo se da pozitivno djeluje na smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi, te da poboljšava cirkulaciju krvi, utječe na brže izlučivanje vode, te jača organizam.

Nedaleko od izvora nalazi se istoimeni hotelski kompleks sa sportskim poligonima i nogometnim stadionom, što ga čini povoljnim za pripreme sportskih ekipa, a svakako je privlačan za sve izletnike i kampere, jer je smješten uz samu ivicu planine Konjuh.

Planina Konjuh svojom atraktivnošću izaziva radoznalost planinara iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i iz susjednih zemalja.

Ljekovito bilje, gljive i ostali šumski plodovi rasprostranjeni su po svim predjelima planine. Ona se odlikuje i najvećim vrhom, vrhom od 1.326 metara nadmorske visine, koji je ujedno i najveći vrh sjeveroistočne Bosne.

Također su atraktivne planinske ture: Javorje, Mali Konjuh, Ždrijepčev skok, Konjušić, Krabanjski krš, Papala, Jaračko brdo, Bratilo i Veliki zelenboj. Na lokalitetu Javorja izgrađen je i planinarski dom.


Bosnor.com

Komentariši