Ko će u vlast sa SDA: DF čeka potez SDP-a, SBB vrši pritisak na Komšića

Bosnor.com

Glavni odbor SDP-a bi na telefonskoj sjednici, u skladu sa dogovorom predsjednika te stranke Nermina Nikšića sa predstavnicima Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, trebao razmotriti dopunu ranije donesene odluke o nezapočinjanju pregovora o formiranju vlasti sa “etnonacionalnim strankama”, što bi, ukoliko se ta mogućnost prihvati, otvorilo prostor tuzlanskom SDP-u da započne pregovore sa SDA ili PDA s ciljem formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Predsjedništvo SDP-a će na sjednici u utorak utvrditi da li će i kada će biti održana telefonska sjednica Glavnog odbora te stranke. O terminu njenog održavanja ovisi i novi termin “kafe” čelnika Bh. bloka. Prošlu, zakazanu za četvrtak, otkazao je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Glavni odbor SDP-a bi na telefonskoj sjednici, u skladu sa dogovorom predsjednika te stranke Nermina Nikšića sa predstavnicima Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, trebao razmotriti dopunu ranije donesene odluke o nezapočinjanju pregovora o formiranju vlasti sa “etnonacionalnim strankama”, što bi, ukoliko se ta mogućnost prihvati, otvorilo prostor tuzlanskom SDP-u da započne pregovore sa SDA ili PDA s ciljem formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu. Drugačije rečeno, SDA bi, prema SDP-ovoj specifičnoj klasifikaciji, bila “etnonacionalna stranka” u cijeloj BiH, osim u Tuzlanskom kantonu, piše Faktor.

Ranije je, podsjećanja radi, Glavni odbor SDP-a na telefonskoj sjednici, u kojoj su učestvovali “probrani” članovi, donio odluku da je, uprkos načelnom pritivljenju saradnji sa “etnonacionalnim strankama”, sasvim prihvatljivo u Kantonu Sarajevo koalirati sa derivatima SDA. Za potrebe konzumiranja kantonalnog budžeta, ali i kamufliranja odgovornosti rukovodstva Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo za katastrofalan izborni rezultat, su dojučerašnji kadrovi SDA postali poželjni partneri za formiranje vlasti.

Takav selektivan pristup, u kojem su, po potrebi, neke stranke “etnonacionalne”, a neke sličnog karaktera ipak nisu, te u kojem su neke stranke “etnonacionalne” samo na entitetskom i državnom nivou te pojedinim kantonima, dovodi u pitanje principijelnost Bh. bloka. Uzimajući u obzir i mogućnost da SDP bude zastupljen u izvršnoj vlasti na federalnom nivou kroz poziciju potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, ne postoje prepreke za dio Bh. bloka, koji zastupa potrebu preuzimanja odgovornosti ulaskom u vlast, da napravi taj iskorak.

Odnosi se to, prije svih, na Demokratsku frontu, čiji zvaničnici još od oktobra upozoravaju na pogubnost izbjegavanja odgovornosti neulaskom u vlast, kako po interese države BiH, tako i po mogućnost ispunjavanja obećanja datih uoči Općih izbora.

Ukoliko dio Bh. bloka započne pregovore sa SDA, to bi, s druge strane, ograničilo prostor SBB-u, PDA-u i A-SDA-u, strankama sa kojima je SDA već načelno dogovorila koaliciju za predstojeći mandat.

– Bh. blok je dobra ideja, ali on nije profilirao nikakvu platformu za djelovanje, nisu definirani odnosi između stranaka. To treba napraviti, inače bi se moglo desiti da Bh. blok postane sredstvo koje će Radončiću i Kukiću omogućiti da uđu u vlast – izjavio je u četvrtak predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Da prostor u vlasti za Radončića i Kukića ovisi o Bh. bloku, potvrđuje i pritisak kojeg ovi zvaničnici, njihove stranke i pripadajući im mediji prave na Bh. blok, naročito na Komšića i njegovu Demokratsku frontu. Sličan pritisak je vršen i prije posljednjeg sastanka Bh. bloka na kojem je donesena odluka o ostanku u poziciji na federalnom i državnom nivou. Podsjećanja radi, tada su stalni gosti Radončićevih medija, potpisani kao “bh. intelektualci”, upozorili Bh. blok da bi formiranje vlasti sa SDA značilo “kraj socijaldemokratije”. Isti akteri preko istih medija danas vrše sličan pritisak na Demokratsku frontu, ocjenjujući ulazak te stranke u vlast kao “izdaju”.

Sam Radončić je u svojim javnim istupima žestoko kritizirao mogućnost stvaranja šireg probosanskog bloka kojeg bi činili SDA i Bh. blok, da bi, nakon što je ta mogućnost otpala, sam započeo pregovore o zauzimanju pozicije prvobitno namijenjene Bh. bloku.

Prolongiranje održavanja telefonske sjednice Glavnog odbora SDP-a, koja je najprije bila najavljena za prošlu sedmicu, mnogi ocjenjuju kao “uslugu” rukovodstva SDP-a upravo Radončiću i Kukiću, kako bi SDA, prije nego što se eventualno otvori prostor za Demokratsku frontu, za svoje partnere odabrala SBB, PDA i A-SDA.


Bosnor.com

Komentariši