Kao u bajci: Dvorac u Srebreniku pod snijegom (VIDEO)

Bosnor.com

U gradu Srebreniku, koji se nalazi na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, nalazi se najočuvaniji srednjevjekovni dvorac naše države.

Tačan period njegove izgradnje ne postoji, a najraniji podaci spominju idu do davne 1333. godine u povelji bosanskog bana Stjepana II Kotromanića, a danas je atrakcija za hiljade posjetitelja koji dolaze da uživaju u ovim znamenitim zidinama.

Kula je bila dom bosanskog bana Stjepana Kotromanića sve do njegove smrti Foto: Samir Zahirović Srebrenička kula jedna od najočuvanijih tvrđava iz srednjeg vijeka u BiH bila je dom bosanskog bana Stjepana Kotromanića sve do njegove smrti. Stari grad Srebrenik sastoji se iz tri dijela koja se nadovezuju jedan na drugi sa četiri kule i omanjim dvorcem. Donji grad čini ulazna kvadratna četvorostrana kula – kapija sa pomoćnom zgradom i dvorištem.

Odatle se pored zaobljene četvorostrane kule stiže do platoa na kome se nalazi kasarna, odakle, pored kvadratne četvorostrane kule, vode kamene stepenice do kapije Gornjeg grada odnosno Srebreničke citadele.

U citadeli se nalazi manji dvorac, pored koga je na vrhu stijene iznad ulazne gradske kule – kapije smješten veliki okrugli četvorostrani.

Do Starog grada dolazi se magistralnim putem M-18 (Sarajevo – Orašje). Ako dolazite prvi put, u centru Srebrenika na semaforima pratite putokaz za Gornji Srebrenik i strmom cestom krenite prema Gradini.

Nakon pet kilometara vožnje na velikoj raskrsnici, između seoskog mezarja i trgovine, skrenite desno. Nakon oko 200 metara vožnje ili šetnje po lošem makadamskom putu, naći ćete se na odredištu. Iza metar i pol debelih vanjskih zidova ovog impresivnog zdanja skriva se pravo historijsko blago.

Tvrđava je za posjetitelje otvorena od 8 do 18 časova u ljetnom periodu, a u zimskom od 9 do 17. Cijena ulaznice je simbolična – jedna marka.

U nastavku pogledajte snimak iz zraka ove prekrasne bajkovite tvrđave, za koju ne možemo reći da li je čak ljepša sada – kada je prekrivena snijegom. (N1)


Bosnor.com

Komentariši