IZETBEGOVIĆ NAKON SASTANKA: “Moramo se držati zakonskih odredbi prema MAP-u”!

Bosnor.com

Tokom današnjih razgovora probali smo ići od lakšeg ka težem, izjavio je novinarima lider SDA Bakir Izetbegović, nakon što se u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu sastao s predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

– Mislim da jednostavno svi trebamo naći načina da se u skladu sa ranijim zakonima stvari kreću u BiH po svim bitnim pitanjima, pa i po pitanju aktivacije MAP-a – rekao je Izetbegović.

Kako je rekao, na današnjem sastanku razgovarano je i o prioritetima, o izgradnji zemlje, o međusobnim odnosima, poziciji Hrvata i Bošnjaka u RS-u, o poziciji Srba u FBiH.

– Treba tu iznaći mehanizme da se te stvari relaksiraju, da pomognemo ljudima i da općenito u zemlji popravljamo atmosferu – dodao je Izetbegović.

Odvojene sastanke SDA sa SBB-om, PDA i A-SDA najavio je za drugu polovinu ove sedmice.

– Dakle, tri sastanka – srijeda, četvrtak i petak – dodao je Izetbegović.

– Bh. blok je sam sebe isključio”, dodao je on.

Na pitanje novinara šta je Dodik rekao o položaju Bošnjaka i Hrvata u RS-u, ali i o položaju Srba u FBiH, Izetbegović je kazao da “nismo ušli u te detalje”.

– To je stvar koju sam ja tražio, dakle da se zaista malo konkretnije pzabavimo time, pomognemo Srbima u FBiH, Hrvatima i Bošnjacima u RS-u da ravnopravnije žive, da se uklanjaju slučajevi diskriminacije koji su evidentni – poručio je Izetbegović.


Bosnor.com

Komentariši