Imamo ozbiljan problem. Nemojmo ponavljati stare greške i kasnije se čuditi

Bosnor.com

HRVATSKA je pobijedila Makedoniju 31:22 u utakmici trećeg kola skupine B SP-a u Njemačkoj i Danskoj te je osigurala nastup u drugom krugu.

Također, s ovom pobjedom Hrvatska sigurno prenosi najmanje dva boda u nastavak natjecanja te će protiv Španjolske u posljednjem kolu igrati za prvo mjesto i maksimalna četiri boda.

Najbolja Hrvatska na SP-u

Bila je ovo daleko najbolja utakmica Hrvatske na ovom turniru. Od samog početka gledali smo razigranu, brzu, motiviranu i maštovitu Hrvatsku. Hrvatska je u napadu igrala pametno i strpljivo, u obrani čvrsto i pokretljivo, a na vratima je bio nevjerojatni Marin Šego. Ako bi Makedonci i probili prvu liniju, na vratima je bio ”zid iz Međugorja”. Šego je ubijao u pojam makedonske napadače, a posebno je skidao zicere Manaskovu i Stoilovu. Duvnjak je na kraju proglašen igračem utakmice, Dule je zabio šest golova i imao je čak osam asistencija, ali žiri ne bi pogriješio i da je dao nagradu golmanu Hrvatske.

Olimpijski pobjednik iz Atene, svjetski prvak iz Portugala te možda najbolje desno krilo svih vremena, legendarni Mirza Džomba, u ulozi Indexova komentatora analizirao je utakmicu s Makedonijom i hrvatske šanse protiv Španjolske.

Uvijek euforija, a onda kleknemo pa se čudimo

Super. Bajno. Krasno. Ali… Nemojmo ponavljati stare greške koje svaki put radimo. Mi uvijek padamo u euforiju nakon dvije, tri dobro odigrane utakmice i onda kleknemo. Pa se čudimo. Idemo utakmicu po utakmicu, a tek sad počinje pravi turnir.

Znao sam da smo bolji od Makedonaca, ali iznenadilo me što smo ih dobili našim najgorim oružjem

Makedonce smo dobili lakše nego što sam se nadao. Pobijedili smo ih na posve drugačiji način nego što sam mislio da će se desiti. Slomili smo ih koristeći naše najgore oružje, a to je pozicijski napad šest na šest. Stvarno nisam očekivao da će se utakmica rasplesti na ovakav način. Šego je bio ključ pobjede, a onda smo ih lomili, lagano, šahovski. Cijelu utakmicu smo pucali na krilima, ali srećom, Šego je bio nesavladiv. Kako su oni forsirali igru sedam na šest, zabijali smo im puno lakih golova na prazna vrata, a to te psihološki ubije. S druge strane, naša igra sedam na šest je bila kao sat. Precizna, točna, ubojita.

Protiv Makedonije smo dobili dva vrhunska igrača, a odmarali smo dvojicu najboljih na svijetu

Protiv Makedonije dobili smo dva vrhunska mlada igrača – Mandića i fantastičnog Šipića na crti – a zaboravljamo da Červar nije koristio Cindrića i Štrleka, dva najbolja igrača na svijetu na svojim pozicijama. Nevjerojatan potencijal ova reprezentacija ima i sad samo treba dalje pametno i mudro. Imamo toliko prostora za napredak, a i ždrijeb nas je ovaj put pomazio. Najprije teška, pa lagana utakmica, pa opet teška, pa lagana, i za kraj teška. Da smo sami sebi birali ždrijeb, ne bismo bolje odabrali.

Nikad jača Španjolska

Sad nas čekaju Španjolci, a to će biti utakmica istine. Utakmica koja će pokazati jesmo li zreli za polufinale ili ćemo u borbu za pozicije od petog do osmog mjesta. Ista utakmica kao što je bila ona lani u Splitu sa Švedskom. Tada smo izgubili i svi znamo što se na kraju dogodilo. Bit će to utakmica ove generacije jer ni izbliza nije ista stvar u drugi krug doći s dva boda i s četiri. Kad preneseš maksimalna četiri boda, psihološki narasteš, pun si samopouzdanja i jednom si nogom u polufinalu.

Nažalost, moram gledati unaprijed, ali ovo što se dogodilo do sada je očekivano. Realno, ništa neobično se nije desilo. Ovakav scenarij smo priželjkivali, ali i očekivali. Od Islanda smo bolji, a kvalitetnija smo reprezentacija i od Makedonije. Možda ne za devet razlike, ali sigurno za četiri, pet golova. Sad ćemo vidjeti protiv europskih prvaka jesmo li pravi ili nismo. Je li to ta generacija? Daj Bože da je.

Španjolci su moćni, ali nam pašu

Španjolci su me oduševili. Lani sam tvrdio da nemaju šanse doći do polufinala, a na kraju su postali prvaci Europe. Sad mi djeluju fantastično. Davno ih nisam vidio da bolje i moćnije izgledaju. Posloženi su, puni su samopouzdanja. Promijenili su kompletno sva krila, golmani su im savršenstvo. Na svakoj poziciji imaju top igrače, a posebno me oduševila vanjska linija koja stalno vrti, melje, sve dok te ne slomi. Međutim, s njima se možemo nadigravati. Pašu nam. Bit će teško, ali mislim da imamo itekako dobru šansu.

Ne razumijem zašto stalno padamo u prvih deset minuta nastavka

Nakon pohvala, za kraj bih ostavio i kritiku. Neke stvari nisu bile dobre i to treba priznati, a ne probleme gurati pod tepih. Baš kao i protiv Islanda opet nam je problem prvih deset minuta drugog poluvremena. Protiv Makedonije je taj problem možda ostao skriven jer nas je spašavao Šego, ali događa nam se ista stvar kao i protiv Islanda. Sreća da su Makedonci bili u još većem bunaru pa se to nije toliko primijetilo. Ne razumijem zašto nam se takve stvari događaju i ako taj problem ne riješimo, protiv Španjolaca, Nijemaca i Francuza, takvih deset minuta bit će kraj utakmica i kraj svih nada. Protiv Islanda smo imali dvije rupe, protiv Makedonije jednu, a sad je red da protiv Španjolaca to anuliramo te da cijelu utakmicu budemo na nivou.


Bosnor.com

Komentariši