Hiljade Beograđana ponovo na ulicama: Ovo je zemlja za nas, počelo je

Bosnor.com

Protest pod sloganom “Jedan od pet miliona” održava se i ove subote u centru Beograda, a građani su se, kao i prethodnih puta, okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta, a potom krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

alt

Kolona građana je poslije govora glumca Branislava Trifunovića i predsjednice NVO Evropski pokret sa KiM Rade Trajković krenula centrom Beograda. Kolonu predvode bubnjari, okupljeni nose srpske i zastave Beograda, a sa kamiona sa ozvučenjem čuje se muzika.

alt
Predviđeno je da trasa šetnje bude preko Trga republike, Makedonske i Svetogorske ulice, Takovskom pored RTS-a, pa potom kroz Ulicu kneza Miloša i Takovskom ponovo do platoa na Studentskom trgu.

“Ima nas više”

– Ovo je zemlja za nas, a ne za lopove, prevarante, one koji kradu i otimaju. Danas su iz Kraljeva 8 hrabrih ljudi krenuli peške za Beograd da bi 16. januara, na godišnjicu brutalnog ubistva Olivera Ivanovića bili ovde sa nama. Hvala ljudima koji su se usudili da pređu 200 kilometara peške po ovom vremenu, jer su postali simbol ovog protesta. Trenutno su u Preljini, živi su, zdravi su i stižu u sredu ovde – rekao je glumac Branislav Trifunović.

U međuvremenu su, kako je dodao, dobili još jednog heroja.

alt

– Naš Desko je pobedio. Zaustavili su radove i pokazali da možemo da se borimo za lepu i normalnu zemlju. Bravo Desko, bravo Rakito – rekao je Trifunović.

alt

Trifunović je pozvao sve da dođu 16. januara da odaju poštu ubijenom Oliveru Ivanoviću, ali “bez pištaljki”.

– Da mu mirno odamo poštu. Čoveku koje je 20 dana pred smrt rekao “Ima nas više”. Stalno ćemo pitati ko je ubio Olivera – rekao je Trifunović.

On se osvrnuo i na najavljeni kontramiting.

– Najavljuje kontramiting gde će dovoditi ljude za 1.500 dinara, i gde će dobijati sendvič. To je razlika između njih i nas, mi dolazimo ovde srcem. Ima nas više, i pobedićemo – dodao je Trifunović.

Rekao je i da nosi šal koji je isplela njegova majka.

– Nosim ga zbog svih majki koje se plaše. Samo da kažem da se ne brinu. Majko ne brini, na ulici sam, dobro mi je, okružen sam dobrim ljudima – rekao je Trifunović.

Branislav Trifunović

Branislav Trifunović

– Ono što je Oliver govorio, mi smo komšije koje možemo da živimo zajedno. To su pokazali i Albanci koji su izašli da ga isprate. I na kraju su ubili Olivera, najboljeg među nama – rekla je Rada Trajković.

Za sporazum koji predviđa razgraničenje Trajković je rekla da je “protivan pameti”, a osvrnula se i na Milana Radojičića, i njegovu, kako je rekla “poligraf pravdu”.

Bane Trifunović i Rada Trajković

Ne tražimo mi Srbi mnogo, tražimo da se ne plašimo Srba, zaključila je ona.

Bane Trifunović i Rada Trajković

– Ovde smo različitih ideja, šetamo zbog različitih motiva, ali svi volimo Srbiju i želimo joj najbolje. Ali bolje neće biti, dok je on tu – rekla je Trajković.

Protesti i u drugim gradovima

Branislav Trifunović je rekao da šetaju i u drugim gradovima Srbije – Kragujevcu, Kuršumliji.

– Od 18. januara se šeta u Novom Sadu, Užicu, Kruševcu. Ovo je poslednja šansa da napravimo Srbiju pametnih, pristojnih ljudi. Živela Srbija, živeo Beograd, idemo da šetamo – završio je Trifunović.

Političari na protestu

Kao i do sada, nose transparente

Na protest su stigli i političari Zoran Lutovac, Boško Obradović, Zoran Živković, Aleksandra Jerkov, Dušan Petrović – javljaju izvještači “Blica”.

Sa razglasa je prije protesta odjekivalo “Izađi i bori se”. Mnogi građani nose transparente, među njima i “Mi smo uz narod, ne uz bivše i sadašnje lopove”, “Ima nas 5 miliona”, “Počelo je”. Neki građani nose zastave Grada Beograda.

Kao i do sada, nose transparente

Tu je i kamion

Organizatori protesta do sada su iznijeli nekoliko zahtjeva upućenih na adresu aktuelnih vlasti, među kojima su veća vidljivost protesta na RTS, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama, a među zahtjevima su i pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsjednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Tu je i kamionPre dve, tri subote, pridodat je i novi zahtev koji se odnosi na tri ostavke, odnosno smene, najpre ministra policije Nebojše Stefanovića, zatim direktora RTS Dragana Bujoševića i urednika RTS Nenada Lj. Stefanovića.


Bosnor.com

Komentariši