Dodik u emisiji “Upitnik” ponovo o referendumu za odvajanje od BiH

Bosnor.com

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je, gostujući u emisiji Upitnik na Radio televizji Srbije, podsjetio da su i stranke vlasti i stranke opozicije u Republici Srpskoj ranije rekle da će RS preduzeti mjere za utvrđivanje svog statusa, ako inicijativa Stranke demokratske akcije dođe u Ustavni sud BiH.

“Da ne bi bilo dileme šta bi to bilo, mi ćemo preduzeti mjere, sprovesti referendum i odvojiti se od BiH”, poručio je Dodik.

Biće u tom slučaju napada sa Zapada, ukazuje srpski član Predsjedništva BiH, ali navodi da ima prijatelja RS koji bi to podržali.

“Ima najmanje deset zemalja koje bi podržale naš status nezavisnosti”, kaže Dodik.

Ističe da to nije akcija nego reakcija, jer je dosta zloupotreba Ustavnog suda, koji je i ranije riješavao slučajeve preglasavanjem.

Visoki predstavnik je intervenisao u Ustav Republike Srpske sa oko 30 amandmana, koje ne odgovoraju suštini tog ustava, podsjetio je Dodik, i ocijenio da visoki predstavnik nije ukinuo RS i nije izgradio BiH.

Govoreći o mogućnosti revizije Dejtonskog sporazuma, Dodik kaže da za to postoji mehanizam i da je taj dokument dao mogućnost da tri naroda i dva entiteta u BiH mogu da naprave bilo koji drugi aranžman.

“Ono što mi tražimo je da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma”, poručuje Dodik.


Bosnor.com

Komentariši