Dodik: Svi vi koji RS nazivate “Republikom Šumskom”, evo šta će vam se dogoditi

Bosnor.com

Pohvalio je opozicione zastupnike, tačnije zastupnike SDS-a i PDP-a, koji također odbijaju pristati na to da se u sjedište NATO-a u Briselu dostavi ANP. Entitetskim zastupnicima kazao je da sve što je preneseno u nadležnost BiH ne funkcioniše i da je potrebno poduzeti korake za razvoj RS-a u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U tom kontekstu ukazao je i na pravo svih naroda na samoopredjeljenje za koje tvrdi da je srpskom narodu garantovano međunarodnim normama.

Dodik je rekao da otcjepljenje kao krajni vid mogu imati samo narod koji trpe sistemsku diskriminaciju i kojim je ugrožen opstanak zbog diskriminacije.

“Sve navedeno je ispunjeno. To se može zaključiti iz analize stanja”, kazao je Dodik.

On je dodao da se Republika Srpska provukla kroz vrijeme i dočekala ovo: priliku da raspravlja o svom statusu i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Kako kaže, RS-u se ukida pravo na legitimno i legalno predstavljanje, a ponavljaju se i teze o ukidanju prava RS-u na naziv “Republika Srpska”.

“Ime RS ponavlja se deset puta u Ustavu BiH, ali Bošnjaci ne odustaju od toga”, rekao je Dodik navodeći da RS neće odustati od autonomije, državnosti i samostalnosti predviđene Dejtonskim sporazumom te da RS ima pravo da “očuva svoja prava”.

Član Predsjedništva BiH istakao je da Narodna skupština RS-a ima sve potrebno da vrati RS u okvire Dejtonskog sporazuma, ali da je potrebno samo jedinstvo stranaka pozivajući na to jedinstvo zastupnike u NSRS-u. Kako kaže, to može biti i donošenjem novog Ustava RS-a najavljujući da će se navjerovatnije iduće godine pred zastupnicima u NSRS-u naći rasprava o novom Ustavu RS-a.

“To je širok okvir za našu autonomiju i samostalnost u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Dodik.

On vjeruje da je došlo vrijeme kada RS ponovo dobija na značaju i kada međunarodno pravo treba reafirmisati. Dotakao se i predsjednika SAD-a navodeći da je Donald Trump nedavno u UN-u kazao “da ozbiljni lideri moraju voditi računa samo o interesima svog naroda”.

Dodik je rekao da NSRS danas treba poručiti visokom predstavniku da je prošlo vrijeme ispunjavanja zahtjeva bošnjačkoj strani, a da se predstavnici bh. entiteta zalažu za ponos i ljubav za RS te ostvarivanje suvereniteta i autonomije RS-a.

Posebno je kritikovao bh. pravosuđe navodeći da Tužilaštvo BiH i Sud BiH progone privrednike u RS-u. On je kazao da u RS-u nema firme koja ima promet veći od 50 miliona KM dok u FBiH postoji desetak firmi s prometom od blizu milijardu KM. Kako kaže, Sud BiH i Tužilaštvo BiH ne progone privrednike u FBiH.

“Ne smije se dozvoliti da je bošnjačka elita jedini tumač istine. Oni su tumači svoje istine. Ne smijemo se opustiti. U ovoj Narodnoj skupštini je moć”, rekao je Dodik.

Pozvao je zastupnike u NSRS-u da probaju danas donijeti odluku o proglašenju samostalnosti RS-a navodeći da će tako imati priliku vidjeti koja je moć u NSRS-u. Istakao je da će ta odluka NSRS-a izazvati svjetsku buru i da neće biti svjetskog medija koji neće izvijestiti o tome.

Posebno je kritikovao to što se u nekim medijima Republika Srpska često naziva “Republikom Šumskom”, “genocidnom tvorevinom” i “manjim bh. entitetom”.


Bosnor.com

Komentariši