Dodik ponovo izaziva: Ako hoćete da vidite našu moć, onda izglasajte samostalnost Republike Srpske

Bosnor.com

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a žestoko je kritikovao postojeći sistem u BiH pozivajući zastupnike da, ukoliko žele vidjeti moć NSRS-a, danas izglasaju samostalnost ovog bh. entiteta.

Dodik je rekao da smatra kako bi se svake godine o temi neustavne transformacije dejtonske strukture u BiH trebala održavati posebna sjednica. Kako kaže, ova je sjednica nastavak zasjedanja one sjednice na kojoj je donesena Rezolucija o vojnoj neutralnosti bh. entiteta RS. 

Istakao je, sjednica NSRS-a nije sazvana da bi se mjerio bilo čiji patriotizam, jer u NSRS-u sjede ljudi koji vole RS. Zastupnicima je rekao da su oni obavezni da rade u službi naroda i da ova sjednica predstavlja odbranu RS-a. 

Dodik je rekao da su stranke ranije vjerovale kako će učiniti bolje svom narodu ako pristanu na reforme koje su ranije sprovođene te da su glasali za to jer im je rečeno da će se to moći mijenjati u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Kritikovao je rad visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH navodeći da je vrijeme da se podvuče crta i da se vidi gdje je RS 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je pitao da li je RS zadovoljan pravosuđem u BiH, odnosno da li je pravosuđe donijelo bilo šta dobro i BiH, a i njenom entitetu RS.

Žestoko je kritikovao administraciju i zapošljavanje u državnim institucijama navodeći da niko ništa nije dobio od reformi i transformacija u BiH. Istakao je da su reforme ugrožavale RS i da je ovaj entitet ostao bez brojnih nadležnosti, a da BiH nije postala bolje mjesto za život. 

“Bolje ne žive ni Srbi, ni Hrvati, a ni Bošnjaci. Dobro žive samo stranci koji imaju visoke plaće o kojima narod u BiH samo može sanjati”, rekao je Dodik. 

On je kazao da BiH nije uspjela postati ni pravna, ni funkcionalna, a ni održiva zemlja do danas i da se Dejtonski mirovni sporazum ne smije tumačiti kao sporazum kojim je samo prekinut rat. 

“Dejton nije samo zaustavio rat, već uspostavio državnu zajednicu s dva entiteta i tri naroda”, rekao je Dodik nastavljajući iznositi pogrešnu tezu o Bosni i Hercegovini kao državnoj zajednici, a ne državi.


Bosnor.com

Komentariši