Dodik: Neću dolaziti na sjednice Predsjedništva dok se ovo pitanje ne riješi

Bosnor.com

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da postoji opstrukcija u procesu formiranja Savjeta ministara.

Dodao je da je Predsjedništvo BiH prekršilo Zakon koji se odnosi na ovo pitanje jer “Bošnjaci misle da mogu da krše zakonske regulative”.

“Zakon je prekršen jer je 15 dana nakon formiranja Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH trebalo da bude predložen predsjedavajući Savjeta ministara. Obavio sam konsultacije sa svim političkim partija i predložio da bude održana sjednica Predsjedništva i saopštimo ime. Imao sam utisak da nije sporno da to bude Zoran Tegeltija, međutim, Bošnjaci misle da mogu da krše zakon kada hoće”, rekao je Dodik novinarima, izvještava Srna.

Dodik kaže da ne vidi razlog da Predsjedištvo BiH održi sastanak o bilo kom drugom pitanju dok ovo ne bude riješeno.

“Kada me ostala dva člana Predsjedništva BiH obavijeste da su spremni da bude donesena odluka spreman sam za sjednicu, do tada nema potrebe”, kaže Dodik.

Govoreći o imenovanjima ambasadora BiH, Dodik je naveo da ih imenuje i razrješava Predsjedništvo BiH.

“Ne miješamo se međusobno u Predsjedništvu BiH o ovim odlukama. Smatramo da ono što je srpska kvota pripada srpskom članu Predsjedništva BiH, a ostala dva člana samo formalno podrže i obrnuto”, rekao je Dodik.


Bosnor.com

Komentariši