Devetogodišnji Novak, najmlađi buregdžija u Srbiji?

Bosnor.com

Odličan je đak i školske obaveze uvijek stavlja na prvo mjesto, ali, čim ih završi, odlazi u porodičnu pekaru da zamaže ruke tijestom i pravi burek, pite, perece, kifle…

Sa samo devet godina, Novak Stevanović umije da razvuče jufke, nafiluje ih sirom, smjesti u okruglu tepsiju, ispeče i napravi “niški burek”, poput iskusnih pekara iz tog grada. Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila ga je u porodičnoj pekari u selu Malošište kod Niša.

Mlin u tom mjestu otvorio je njegov pradjed Ljubiša Stevanović još 1951. godine, a Novakovi roditelji su proširili posao pekarom. Novak je tamo rastao i od priznatih majstora pekarskog zanata, kroz igru, učio vještinu i recepte.

“Prvo sam samo gledao, pa sam onda odlučio i da probam. Tad sam imao pet godina. Dok pravim, ja uživam, nekome jeste teško, a meni nije toliko”, pohvalio se Novak.

Niški burek, koji se od drugih balkanskih verzija razlikuje po tome što se jufke slažu u okrugloj tepsiji, pravi se po receptu za koji Novakove “kolege” iz Unije pekara Niša smatraju da je jedini originalan. Tvrde da je prvi takav burek u Nišu napravio pekar iz Istanbula Mehmed Oglu 1498. godine.

Nakon što se ispeče, burek se siječe na četvrtine ili osmine koje Novak ponekad podijeli i s drugovima iz odjeljenja trećeg razreda njegove osnovne škole “Radoje Domanović”.

“Moji drugovi znaju da pravim burek i pitaju me da im objasnim kako to radim”, kaže ovaj dječak.

“Novak ima dva starija brata, ali oni nikad nisu pokazali takvo interesovanje. On je to oduvijek volio, uvijek su ga interesovale kuhinja i pekara, a meni je drago da je sada uzor ostaloj djeci”, priča Novakova mama Irena Stevanović.

Mali talentovani pekar je već sada ubijeđen da će pekarski zanat ostati njegova strast i da će, kad odraste, biti nasljednik porodične tradicije duge skoro sedamdeset godina.


Bosnor.com

Komentariši