DANAS U SARAJEVU: Izetbegović, Dodik i Čovića počinju pregovore o formiranju vlasti

Bosnor.com

Bakir Izetbegović (SDA), Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ) sastali su se danas u Sarajevu kako bi razgovarali o formiranju vlasti, javlja Patria.

Sastanak se održava u zgradi  Predsjedništvu BiH, u kabinetu predsjedavajućeg, Milorada Dodika.

Podsjećamo, na nivou BiH još uvijek nije formirano Vijeće ministara BiH, a na čijem čelu bi trebao da bude pripadnik srpskog naroda.

Dodik i Čović već dulje vremena insistiraju da se što prije imenuje mandatar za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH, no članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) i Željko Komšić (DF) izbor mandatara vežu s obevezom SNSD-a da poštuje zakonske obeveze BiH prema NATO alijansi.

Nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a, Čović je najavio sastanak lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a.

– Vjerujemo, a i naše je nastojanje, kada je u pitanju bh. razina, da bismo trebali imati i mandatara za Vijeće ministara u narednih sedam dana, odnosno na prvoj sjednici Predsjedništva. A da bi se to desilo, morat ćemo još jednom sjesti međusobno svi oni koji pretendiraju da budu dio vlasti na razini BiH, jer to je dosta osjetljivo – kazao je Čović.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, kazao je da prije sjednice Predsjedništva BiH treba da bude predstavnika sastanak političkih partija.

“Vjerujem da je moguće da se veoma brzo odblokira proces konstituisanja vlasti na nivou institucija BiH”, naglasio je on.

Dodik je ranije izjavio da bi kandidat za predsjedavajućeg vijeća ministara trebao da bude Zoran Tegeltija, aktuelni poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS i bivši ministar finansija RS.

Osim ovoga, na nivou BiH nije formiran ni Dom naroda BiH, dok je konstituisano Predsjedništvo BiH u kojem pored Dodika, sjede Željko Komšić i Šefik Džaferović, te Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH.


Bosnor.com

Komentariši