ČOVIĆEV MINISTAR DOŠAO PRED ZID: Na sjednici Vijeća ministara BiH jedna vruća tema, hoćemo li zbog sitnih interesa izgubiti milione!?

Bosnor.com

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će na sjednici razmatrati pitanje migracije i kako zaštititi bh. granice nakon povećanog broja ilegalnih migranata koji u BiH dolaze iz različitih zemalja, a kreću se takozvanom balkanskom rutom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić najavio je jučer da će ministri razmotriti mogućnosti angažiranja većeg broja policajaca posebno na mjestima gdje migranti ilegalno mimo zvaničnih graničnih prijelaza ulaze u BiH.

Za sjednicu ponovno je planirano razmatranje odluke o početku rada državnog zatvora – Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera. Ta odluka bila je pred državnim ministrima i na prethodnoj sjednici, ali nije razmatrana.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša nakon te sjednice kao problem identificirao je neslaganje među ministrima kada je u pitanju uspostavljanje menadžmenta zatvora te je upozorio na višemilionske gubitke zbog zastoja u početku rada.

Ranije je bilo predviđeno da zatvor bude otvoren 1. januara, ali novi datum početka rada te institucije bit će preciziran tek nakon što se usvoje neophodni dokumenti.

Izgradnja zatvora koštala je nešto manje od 40 miliona eura, s tim da su gotovo 11 miliona eura bila donatorska sredstva, a ostalo su kreditna i sredstva iz budžeta BiH.

U zatvoru bi trebalo biti smješteno do maksimalno 600 pritvorenika i osuđenika, ukoliko bi u jednoj zatvorskoj jedinici bilo više od jedne osobe, a prema planu je u konačnici da će u toj instituciji raditi više od 270 osoba.

Zahvaljujući sukobu između ministara pravde BiH Josipa Grubeše i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, još nije uspostavljeno funkcioniranje državnog zatvora.

Pojedini kolege ministri u Vijeću ministara BiH su se, iz njima znanih razloga, usprotivili razmatranju i usvajanju ovih odluka, a koje su ključne za daljnje korake ka otvaranju prvog državnog zatvora. Na žalost, oni javno ne žele istupiti i kazati zašto opstruiraju ovaj projekt. Uže gledano odgovornost je neupitno na tim zvaničnicima, ali se u najširem smislu, bez svake sumnje, ovo pitanje mora posmatrati s aspekta zakona i onoga ko i po kojoj proceduri donosi odluke, pa u tom smislu i pitanje odgovornosti – izjavio je ministar Grubeša.

Izvor: slobodna-bosna.ba


Bosnor.com

Komentariši