Bakir Izetbegović potopio Dodika i Čovića u nekoliko rečenica… (FOTO)

Bosnor.com

Na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za medije SDA, koja je danas održana u Sarajevu, predsjednik stranke Bakir Izetbegović osvrnuo se na godinu koju ispraćamo.

Naglasio je da je 2020. bila teška, možda i najteža godina do sada, iako je veoma dobro počela.

– Prvi kvartal je bio obećavajući. Definiran je NATO put, rastao je BDP, turizam je napredovao, Federacija se pretvarala u veliko gradilište. Onda se pandemija proširila. Svjedočili smo pustim trgovima, aerodromima, vjerskim objektima… Drugi talas je donio puni zamah korone. Za sada se relativno dobro nosimo sa posljedicama pandemije. Broj oboljelih bitno je niži u odnosu na druge zemlje. Plaće su stabilne, penzije i invalidnine iste. Ljudi su gubili posao. Negdje se radi o milionima. Entitetske vlade su uspješno amortizovale udar korone.

Vijeće ministara skoro pa nikako nije reagovalo. Kašnjenje pružanja kredita, donacija, budžeta, prepuštanje tereta migrantske krize samo jednom Ministarstvu, usporavanje na putu BiH ka Europskoj uniji… rezultat je Vijeća ministara. Neodgovorna i svađalačka politika prijeti da BiH postane zemlja staraca, a prva na udaru će biti Republika Srpska. Uvjerenjem da će se ucjenom postići izmjena Izbornog zakona, HDZ neće dovesti ni do čega.

Bahato je bilo ponašanje Dodika da primi Lavrova u RS-u bez obilježja države, a onda i diplomatski problem sa poklonom, ikonom sumnjivog porijekla.

Želimo dobre odnose sa susjedima, to znači prestanak relativiziranja zločina i negiranja genocida. Sve što vodi dobrim odnosima, od nas će biti podržano.

Godina 2020. bila je godina izbora u Hrvatskoj, novoformirana Vlada u Crnoj Gori nije koherentna, izbori su bili i u SAD-u, održani su lokalni izbori u BiH i u Mostaru. Do promjena je došlo u Sarajevu, Banjoj Luci udruživanjem opozicije. SDA je naučila lekcije ili da se mijenja unutar sebe. Dat ćemo priliku mladim ljudima. Stranka se neće baviti utvrđivanjem zakonske odgovornosti, time će se baviti institucije – piše “Hayat”.

– U nizu sljedećih koraka kakvi će bit na putu ka Europskoj uniji, treba doći do ustavnog ustrojstva, mada se u ovom času čini nemoguće. Prije 60 godina je bilo nemoguće da će predsjednik SAD-a biti crnac pa, prije ili kasnije, narod BiH će shvatiti kojim putem treba da se ide. Punu i efikasnu vladavinu zahtjeva realizira profesionalno i nepristrasno djelovanje. Nadam se da ćemo to vidjeti nakon što se desila smjena Tegeltije.


Bosnor.com

Komentariši