Akademik dr. Kurtćehajić: Glavni krivci za nepoštovanje Ustava moraju biti suspendovani iz politike

Bosnor.com

AKADEMIK DR. SUAD KURTĆEHAJIĆ: Opstrukcije u slavljenju ovog datuma koje prvenstveno dolaze iz manjeg entiteta predstavljaju kršenje ustavne norme koja se odnosi na kontinuitet propisa i predstavlja krivično djelo.

O ovome bi se trebali pozabaviti tužioci ali i Visoki predstavnik koji treba biti čuvar Dejtona odnosno njegovog Ustava jer na djelu imamo antiustavnu akrivnost koja na žalost nije sankcionisana od onih koji su dužni da štite ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Danas imamo na sceni nepoštivanje 01. marta Dana nezavisnosti u manjem entitetu a na osnovu instrukcija vodećih ličnosti koji dolaze iz tog entiteta uključujući i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koji se pritom kune da prihvata izvorni Dejton odnosno slovo ali ne i duh Dejtona, navodi u svojoj reakciji predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca i profesor na FPN u Sarajevu akademik Suad Kurtćehajić.

U tom smislu potrebno je istaći da u Ustavu Bosne i Hercegovine koji nam je dat Aneksom 4 postoje dva dodatna aneksa od kojih Aneks 2 na Ustav Bosne i Hercegovine obrađuje pitanje kontinuiteta propisa Bosne i Hercegovine.

Tu stoji u članu 2. Aneksa 2. na Ustav Bosne i Hercegovine: “Svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav stupi na snagu ostaće u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti Bosne i Hercegovine”.

Imajući u vidu da je Skupština Republike Bosne i Hercegovine 28. februara 1995. godine donijela Zakon o 01. martu što je 06. marta 1995. godine potpisao predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović donoseći Ukaz o proglašenju zakona kojim se 01. mart proglašava Danom nezavisnosti, a polazeći od činjenice da ovaj zakon nije u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine i činjenice da nadležni organi Bosne i Hercegovine nisu suspendovali ovaj zakon njegova primjena je obavezujuća na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

Opstrukcije u slavljenju ovog datuma koje prvenstveno dolaze iz manjeg entiteta predstavljaju kršenje ustavne norme koja se odnosi na kontinuitet propisa i predstavlja krivično djelo.

O ovome bi se trebali pozabaviti tužioci ali i Visoki predstavnik koji treba biti čuvar Dejtona odnosno njegovog Ustava jer na djelu imamo antiustavnu akrivnost koja na žalost nije sankcionisana od onih koji su dužni da štite ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik bi morao da sankcioniše glavne krivce za opstrukciju državnog praznika suspendujući ih iz politike bez obzira na funkciju koju obavljaju a nadležno tužilaštvo bi trebalo krivično procesuirati glavne vinovnike kršenja ustavne norme o kontinuitetu propisa.

Autor: B.net 


Bosnor.com

Komentariši