ZAŠTO BOG ŠALJE NESREĆE DOBRIM LJUDIMA? Anđeo je tužnom monahu dao OVAJ ODGOVOR!

Bosnor.com

Prema legendi, jednom monahu anđeo je objasnio zbog čega se na svetu dešavaju tragedije, zlo i nesreće, i dao odgovor na čuveno pitanje „Zašto Bog to sve dopušta“.

Vjeruje se da je u pitanju istinita priča, a evo kako je sve to izgledalo:

Jedan monah nije više znao šta da radi, jer nije bio u stanju da razume sve Božije odluke – umiranje djece, krađu, bolesti, tuđe postupke…

U njegovoj nemoći javi mu se anđeo i on mu ispriča svoju muku i zamoli ga da mu objasni zašto se nekim ljudima dešavaju ružne stvari, iako nisu zaslužili.

Da bi mu bolje objasnio da ne treba uvijek ni da se trudi da razume zašto Bog daje različite sudbine različitim ljudima, on ga pošalje na put. I tako monah krenu.

Na putu on sretne drugog monaha. Zaputili su se na isto mjesto, ali da ne bi praznorječili, oni se obavežu na zavjet ćutanja, sve dok ne stignu na odredište.

Nakon nekog vremena, oni zastanu kod jedne bogate kuće da potraže konak. Uđoše, a primiše ih roditelji malog djeteta. Međutim, na zaprepašćenje monaha, ovaj drugi monah zakla malo dijete, i oni odoše.

Bio je zaprepašćen nevjerovatnim postupkom drugog monaha, ali zbog zavjeta ćutanja na koji su se obavezali, ne reče ništa.

Sljedeće noći, na konak ih primi siromašna porodica, ali ih ugostiše kao rod najrođeniji – sve što su imali iznijeli su i ponudili monasima.

U kući su imali samo jednu vrijednu stvar – skupoceni sud. Drugi monah ukrade sud pod okriljem noći i baci ga u rijeku.

Ponovo je monah bio razočaran, ali zbog zavjeta ćutanja, opet ništa ne reče.

Nastaviše oni svojim putem, kad naiđoše na ruševine stare crkve. Drugi monah pronađe neko kamenje i poče da gađa svetinju.

Ovome opet nije bilo jasno kako se to jedan monah ponaša, ali poštujući zavjet, zadrža misli za sebe.

Konačno, dva monaha stigoše na odredište. Zavjet ćutanja prestade da važi i monah osu drvlje i kamenje na drugog monaha:

„Kakav si ti to monah?! Zašto si uradio sva ova zlodjela? Ubio si malo dijete! Ukrao sirotinji jedino vrijedno što su imali! Gađao si svetinju!“

U tom trenutku, umjesto čudnog monaha, ukaza se anđeo sa kojim je monah razgovarao i poče da objašnjava:

„To malo dijete poraslo bi i ubilo svoje roditelje, a njihove nedužne duše bi za to na Božijem sudu ispaštale. Ta porodica imala je jednu vrijednu stvar, ali je bila ukradena. Uništivši je, skinuo sam dio grijeha sa njih.

I ne, nisam ja gađao svetinju – gađao sam đavole koji su nad njom kolo igrali, radujući se što je srušena. Možda ti je sada jasnije zašto ne razumeš svaku Božiju odluku i zašto ne treba da je preispituješ – ljudima nije dato da sve znaju i vide očima Božijim“, objasni anđeo.

Izvor: Beograd.in


Bosnor.com

Komentariši