Valentin protiv Inzka: OHR nudi Izborni zakon suprotan vlastitim stavovima

Bosnor.com

Nešto više od mjesec i po dana nas dijeli od raspisivanja općih izbora u BiH, a isto toliko vremena je preostalo za usvajanje izmjena Izbornog zakona koje se odnose na način popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH. Parlamentarne stranke nisu ni blizu postizanja kompromisa po tom pitanju, a Ured visokog predstavnika (OHR), tvrde, nema namjeru nametati rješenja.

Ove godine “proslavljamo” i desetu godišnjicu neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru. I u ovom slučaju se parlamentarne stranke ne mogu dogovoriti, a i u ovom slučaju se OHR nema namjeru miješati. Oba problema su, podsjećanja radi, nastala upravo nakon intervencija OHR-a, koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim te ih je proslijedio Parlamentarnoj skupštini BiH na ispravljanje.

OHR neće nametati rješenja, ali će neka, pojasnio je visoki predstavnik Valentin Inzko, predložiti parlamentarnim strankama. Radi se o dva prijedloga. Jedan je uvođenje elektorskog tijela, koje bi biralo po 17 delegata iz svakog konstitutivnog naroda. Drugi prijedlog predviđa zadržavanje načela da se iz svakog kantona bira barem po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda, ali uz uvođenje praga koji bi odredio koliki mora biti postotak pripadnika jednog naroda da bi on imao delegata u Domu naroda.

– Može biti jedan ili dva posto ili šest posto, o tome bi se trebalo dogovoriti. Po drugom modelu, kantoni poput Goražda, u kojem je samo dvadesetak Hrvata, ne bi imali predstavnika iz reda Hrvata u Domu naroda, a to bi se nadomjestilo hrvatskim predstavnikom iz kantona u kojim su Hrvati brojniji i obrnuto s Bošnjacima – pojasnio je Inzko.

Stav dostavljen Ustavnom sudu

Oba prijedloga su po svom sadržaju suprotna odredbama Ustava FBiH, a suprotna su i u odnosu na ono što je ranije tvrdio OHR i to u stavu dostavljenom Ustavnom sudu BiH uoči donošenja odluke po apelaciji Bože Ljubića. OHR je u tom stavu konstatirao da Ljubić nije doveo u pitanje relevantne odredbe Ustava FBiH, usvojenog 24. juna 1994. godine.


Bosnor.com

Komentariši