Usvojene izmjene Izbornog zakona BiH

Bosnor.com

Sa 28 glasova za, devet protiv i jednim suzdržanim, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojio po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora.

Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH došao je od Mirsada Mešića, Damira Bećirovića, Saše Magazinovića, Mirsada Đonlagića, Fehima Škaljića, Damira Arnauta i Denisa Bećirovića, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora.

Prijedlogom zakona grupe poslanika iz SDP-a, SBB-a i DF-a predviđa se i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Predstavnički dom usvojio je zaključak da se ovaj zakonski prijedlog uputi Domu naroda na razmatranje po hitnom zakonodavnom postupku.

Uvodimo video nadzor na biracka mjesta i skenere glasackih listica. Izbore treba da odlucuju biraci, a ne brojaci. Hvala svima na podrsci!

Centralna izborna komisija BiH propisat će procedure koje omogućuju da određeni birački odbor ili više njih može uz skeniranje obaviti i ručno brojanje te u poseban obrazac unijeti i rezultate ručnog brojanja.

U slučaju da se rezultati ručnog brojanja i optičkog skeniranja razlikuju, propisano je da CIK u glavnom centru za brojanje obavi ponovno optičko skeniranje i brojanje te utvrdi tačan rezultat glasovanja na biračkom mjestu.

U SDS-u šokirani odlukom Bojića: Nije najavio napuštanje, Dodik ima veze

Predsjednik SDS Vukota Govedarica najavio je da će razgovarati sa poslanikom u Predstavničkom domu BiH Borislavom Bojićem nakon njegove odluke da napusti stranku. Na pitanje zbog čega je dan ranije za “Blic“ tvrdio da Bojić ostaje u SDS i da je sve drugo laž i spinovanje, Govedarica kaže da je takvu izjavu dao upravo na osnovu jučerašnjeg razgovora s Bojićem.
“Bio sam uvjeren da do toga neće doći. I danas smo razgovarali drugim povodom i ništa nije nagovještavalo da napušta SDS. Svaka druga vrsta mog komentara na ovu temu nije korektna sve dok ponovo ne obavim razgovor s Bojićem“ – kaže Govedarica.

Šefica Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu BiH Aleksandra Pandurević tvrdi da su svi u stranci šokirani odlukom poslanika Borislava Bojića da napusti SDS i da takvu namjeru nikada nikome nije saopštio.

“Za njegov potez smo saznali iz medija. Bio je plan da večeras zajedno sa svima nama učestvuje u proslavi Dana žena SDS. Nadam se da će gospodin Bojić ohladiti emocije i da ovo nije njegova konačna odluka. Znamo da je imao sukob sa lokalnim rukovodstvom SDS u Prijedoru, ali je činjenica da je stranka stajala iza njega”, kaže Pandurevićeva za “EuroBlic”.

Iznenađen Bojićevom odlukom je i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Mladen Bosić.

”Nije bilo naznaka, Dodik ima očigledno veze. Žao mi je, Bojić zaslužuje svako poštovanje, ima brojne kvalitete. Ne znam ko bi mogao pomisliti da ovo nije udar i šamar stranci. Mnogi su odlazili i dolazili, ali nikad se nisam ovako osjećao. Ne želim komentarisati njegove riječi, nisam u Predsjedništvu stranke i ne znam šta su razlozi”, poručio je Bosić.

Podsjetimo, Borislav Bojić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH danas je objavio da napušta Srpsku demokratsku stranku (SDS).

Bojić je izjavio je da je istupio iz Kluba poslanika SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i da će ubuduće djelovati kao samostalni poslanik, jer smatra da se stranka udaljila “od ideje SDS” i da ju je jedan broj ljudi doveo u tešku poziciju.

“Ne može stranka da djeluje samo na relaciji Marijin Dvor – Lukavica, posebno kada je riječ o odnosu prema krajini i krajiškim kadrovima. To je duže vrijeme prisutno u SDS-u i ne želim da nosim odgovornost za SDS. Smatram da tu odgovornost trebaju da nose oni koji su SDS doveli u ovu poziciju”, rekao je Bojić u pauzi sjednice Zastupničkog doma.

Na pitanje da li je napustio i članstvo u SDS-u, Bojić je odgovorio da “čim izađete iz Kluba izađete i iz stranke, ali otom-potom”.

“Već duže vremena moji stavovi koje sam iznosio unutar stranke vrlo često nisu bili korespodentni sa stavovima drugih u stranci. U posljednje vrijeme to je prevršilo svaku mjeru”, tvrdi Boijić.

Bojić je dodao da čelnici SDS-a ne znaju za ovu njegovu odluku i da će upravo saznati preko medija te da će od sada u Parlamentu djelovati kao nezavisni poslanik.
U ovom mandatu Klub SDS-a je napustio i Đorđo Krčmar.

Podsjetimo, ranije danas Klub SDA je napustio Safer Demirović. Nakon izlaska Bojića iz SDS-a i Demirovića iz SDA aktuelna vlast u PD Parlamenta BIH ima 18 zastupnika, dok opozicija broji 24 zastupnika.

(Vijesti.ba)


Bosnor.com

Komentariši