Skandalozna izjava Kolinde: Ustaški bjegunci – borci za slobodu

Bosnor.com

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nazvala je ustaške bjegunce koji su takozvanim pacovskim kanalima bježali za Argentinu nakon sloma fašističke Nezavisne Države Hrvatske – “Hrvatima koji su našli sobodu”, prenose hrvatski mediji.
Kitarovićeva je tokom posjete Argentini poručila da su “nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodu hrvatskog naroda i domovine”.

Hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina smatra da je riječ o skandaloznoj izjavi.

“Predlažem da u ambasadama SAD i Njemačke pregledaju njene izjave, jer nam one kvare odnose sa tim i mnogim drugim zemljama”, ističe Jakovina.

On napominje da u Argentini postoje stara i nova emigracija.

Stara je došla na prelazu iz 19. u 20. vijek i prije Drugog svjetskog rata. Ali, oni koji su pobjegli nakon Drugog svjetskog rata takozvanim pacovskim kanalima, poput poglavnika Ante Pavelića i ustaških funkcionera ili Adolfa Ajhmana, bili su fašistički zločinci.

“Predsjednica misli da je tamo cvjetalo cvijeće, ali Argentina je tada bila vojna diktatura generala Huana Perona i nije bilo demokratije, ali je bilo mnogo sličnosti sa Musolinijevom Italijom, u kojoj je Peron bio vojni ataše”, kaže Jakovina, prenose hrvatski portali.

Kitarovićeva se u više navrata “udvarala” desničarskim glasačima, pa je branila ustaški pozdrav “Za dom spremni!”, davala intervjue radikalno desnim medijima koji promovišu ustašku ideologiju i izvinjavala se zbog srpskih čokoladica u Hrvatskoj.


Bosnor.com

Komentariši