Ombudsman: Zakonom nije definisano unošenje zastave RS-a u Predsjedništvo BiH

Bosnor.com

Zakonom o zastavi BiH nije preciziran način postavljanja i upotrebe, te mjesto isticanja ovoga simbola, rekao je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović.Mitrović je novinarima predstavio specijalni izvještaj Ombudsmana BiH o izgledu, upotrebi i zaštiti zvaničnih obilježja u BiH u kojem se sva zakonodavna tijela u BiH pozivaju da prilikom kreiranja i usvajanja ovih simbola obezbijede punu nacionalnu ravnopravnost i najviše standarde ljudskih prava i sloboda konstitutivnih naroda i ostalih građana.

On je rekao da je ovo potrebno uraditi u skladu sa međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom, a prije svega načelima Povelje UN, Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i Dejtonskim sporazumom.

Mitrović je rekao da su u izvještaju prezentovane dvije važne odluke Ustavnog suda BiH od 31. marta 2006. godine, koja se odnosi na entitete.”Jedna odluka odnosi se na Federaciju BiH odnosno da li je Zakon o grbu i zastavi tog entiteta u skladu sa članom 2/4 Ustava BiH. Ovom odlukom Ustavnog suda BiH, naloženo je FBiH da u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja odluke usaglasi član 1 i 2 Zakona o grbu i zastavi FBiH sa Ustavom BiH. Ova odluka, nažalost, nije do danas realizovana”, istakao je Mitrović.

On je rekao da se druga odluka Ustavnog suda BiH odnosi na to da je utvrđeno da članovi 2 i 3 Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni Republike Srpske nisu u skladu sa članom 2/4 Ustava BiH. “U Specijalnom izvještaju konstatovali smo da je Narodna skupština Republike Srpske, postupajući po navedenoj odluci Ustavnog suda BiH 2007. godine donijela Zakon o amblemu Republike Srpske, kojim se propisuje da se amblem može koristiti umjesto grba Republike Srpske”, kaže Mitrović.

Na pitanje novinara da li je unošenje zastave Republike Srpske u Predsjedništvo BiH kršenje Zakona o zastavi BiH i da li predstavlja krivično djelo, Mitrović je rekao da Ombudsman BiH nema evidentiran taj predmet, niti se se bavi tim pitanjem. te da ne postoje podaci o sankcionisanju bilo koga zbog neisticanja, ili pogrešnog postavljanja zastave BIH.”I Zakon o zastavi Republike Srpske, odnosno o amblemu ne uređuje ovo pitalje. Onda dolazite do toga da je dozvoljeno sve što nije zabranjeno”, rekao je Mitrović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Izvor: klix.ba


Bosnor.com

Komentariši