Nešto novo i drugačije: Izetbegović najavio formiranje bošnjačkog segmenta

Bosnor.com

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je kako SDA i dalje ostaje otvorena za koaliranje sa svim članicama Bh. bloka.

Na pitanje o tome dokle se stiglo s principima koje je u ime SDA trebao dostaviti HDZ-u i SNSD-u, Izetbegović je odgovorio da je dostavio prijedlog izjave te da je dobio odgovore HDZ-a i SNSD-a.

“Vrlo smo blizu dogovora i nadam se da ćemo već početkom iduće sedmice imati dogovor i stvorene preduslove za formiranje Vijeća ministara BiH”, kazao je Izetbegović.

Što se tiče jučerašnje sjednice Predsjedništva DF-a, Izetbegović je rekao da su srpski i hrvatski blok stranaka u BiH okupili skoro sve.

Uskoro formiranje bošnjačkog segmenta za vlast

“Neka i nama daju da okupimo što veći broj političkih stranaka koje su podržane bošnjačkim glasačkim tijelom. Što nas više bude u poziciji, to će reforme lakše ići. Mislim da ćemo za koji dan imati definisan širok bosanski ili bošnjački segment”, rekao je Izetbegović.

On je istakao da u tom dijelu vidi i ostali dio Bh. bloka ukoliko i oni žele da se pridruže te da ne vidi nikakve probleme u tome. Kako kaže, stav SDA je da je bolje što je više stranaka u vlasti.

Novinari su Izetbegovića pitali i da li misli da će se SBB povući iz pregovora ukoliko započnu pregovori s DF-om. Lider SDA kazao je da ne vidi razloge zbog kojih bi SBB tako postupio ukoliko želi dobro ovoj zemlji.

Kako kaže, na papiru koji je ponudio HDZ-u i SNSD-u kao prioritet su stavljeni mir, sigurnost, stabilnost, nastavak procesa, briga o povratnicima, vladavina zakona i borba protiv korupcije. On je istakao da sve treba bazirati na ustavima i vladavini zakona pa tako i u vezi s MAP-om.

“Nemojte previše insistirati i neću vam dati precizne odgovore. Precizne odgovore nećete naći na tom papiru koji ćemo napraviti. Dopustite nam svima da spasimo obraz i nađemo neko rješenje i da ova zemlja nastavi naprijed”, odgovorio je Izetbegović na direktno pitanje da li i dalje ostaje pri usvajanju ANP-a kao uslova za formiranje vlasti.

Principi za vlast

Izetbegović se u svojstvu predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Nikolom Špirićem sastao s ambasadorom Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnarom Wigemarkom.

On je nakon sastanka rekao da su danas razmijenjena mišljenja o nastavku reformskog procesa te da im je Wigemark uručio papir, odnosno viđenje Evropske komisije u BiH o nastavku reformi.

“Imat ćemo uskoro posjetu kolega iz Evropskog parlamenta. Johannes Hahn trebao bi također stići u BiH krajem mjeseca. Politički faktori u BiH imaju koncenzus kada je riječ o EU putu BiH i uvjeren sam da ćemo ga ubrzati u ovom mandatu”, rekao je Izetbegović.

Kako kaže, papir koji im je uručen je zapravo nastavak reformske agende i u njemu ima blizu 30 posto mjera iz ranije reformske agende, a koje vlasti nisu stigle privesti kraju.

Što se tiče usvajanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) Izetbegović je rekao da je stav SDA dobro poznat i da je u tom slučaju riječ o poštivanju zakona i strategija te da usvajanje ANP-a ne znači ulazak BiH u NATO.

Novinari su pitali da li je s Wigemarkom razgovarao o izgradnji Bloka 7 s obzirom na to da je tu investiciju komentarisao i Hahn. Izetbegović je odgovorio da je skrenuo pažnju Wigemarku da BiH neće imati zastarjelu tehnologiju s obzirom na to da će ona biti uvezena iz SAD-a.


Bosnor.com

Komentariši