Lažni Valter: Fahrudinu Radončiću uzor za izbornu kampanju Bakir Izetbegović i SDA

Bosnor.com

Da Fahrudin Radončić ne zna voditi izborne kampanje poznato je svima, jer izgubiti dva izborna procesa kao kandidat za člana Predsjedništva BiH, i to oba puta od Bakira Izetbegovića najveća je životna trauma za ovog savjetnika Dnevnog avaza.Objašnjavajući zašto nije smio izaći na megdan – face to face – sa Šefikom Džeferovićem na TV N1, SBB-Fahrudin Radončić je izjavio: “U prošloj kampanji za Predsjedništvo BiH Bakir Izetbegović nije se htio pojaviti niti u jednoj debatnoj emisiji, ali je to svako protumačio njegovom strateškom odlukom, a ne kukavičlukom ili strahom.” Zaboravlja preplašeni i traumatizirani Radončić jednu stvar: strategija se pravi unaprijed, a ne na dan kampanje, a pogotovo ne na dan kada treba učestvovati u javnoj debati na N1.Izjava SBB-Fahrudina Radončića jasno govori da je odluku o nenastupanju u ovoj debati donio u posljednji trenutak, na savjet svojih mentora, kako je SBB u njegovo ime objasnio u saopćenju: “Zbog objektivnog informiranja gledaoca N1, Radončić je u vrijeme predloženog snimanja emisije imao dvadesetak stranih novinara i to je usmeno objasnio čelnicima N1.”Šta je Radončić objasnio čelnicima N1 i zašto je odgodio već ugovoren nastup nije ni važno, jer je očigledno da je u stvari strah od Šefika Džaferovića uradio svoje i da je Radončić sa svojim mentorima i savjetnicima u posljednjem trenutku donio odluku da izbjegne Džaferovića. Ipak je strategija slabija strana Radončića, i nije majka klela sina što se kockao, nego što se vadio… pa bi Radončiću bilo bolje da nije reagirao na očigledno uzmicanje i bijeg od suočavanja sa Šefikom Džaferovićem.

No, ovaj bijeg od susreta sa Džaferovićem samo je jedna u nizu opsjednutosti kandidatom SDA. Treba podsjetiti da je Radončić prvi dan izborne kampanje napao na Džaferovića preko naslovnice Dnevnog avaza, ali i da je Džaferović jedini kandidat za člana Predsjedništva BiH koji se permanentno, na najgori i najprizemniji način, blati od Avaza, njegovih portalčića, kvazi intelektualaca i propalih političara.Izjava Fahrudina Radončića u kojoj se poziva na Bakira Izetbegovića i njegove strateške izborne odluke u ranijim kampanjama, nije ništa druge nego potvrda onoga što se već duže prepoznaje kod glasača i javnosti, a to je da Fahrudin Radončić pokušava kopirati i oponašati Šefika Džaferovića i SDA u svemu.Podsjetimo da je nakon javnih kritika i pokušaja da se čak i preko CIK-a osujete Šefik Džaferović i SDA da organiziraju tribine, Radončić nakon toga i sam počeo organizirati iste tribine nazivajući ih internim “stranačkim savjetovanjem”, što je samo drugi izraz za nepostojanje strategije. Uostalom, stranačka savjetovanja se ne rade mjesec dana pred izbore.Inače, nije nepoznato da se kradu ideje za javne promocije (spotovi, džinglovi, bilbordi), ali da se kradu strategije i planovi i akcije i to neposredno i u toku izborne kampanje nonsens je nezabilježen čak i na Balkanu, gdje su takve krađe i plagijati mogući više nego u uređenim sistemima. Radončić je očito umislio da će imitirajući Šefika Džaferovića i SDA uspjeti u svojoj kampanji. Čak i kada bi uspješno plagirao kampanju Džaferovića i SDA, ostaje činjenica da su javnost i glasači ti koji već skoro deceniju prepoznaju Radončića kao “fake” kandidata, odnosno kao lažnog Valtera, koji se pod Bog zna čijim pritiskom iz izbornog ciklusa u ciklus prijavljuje za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i za nekog ko bi da odlučuje o sudbini Bošnjaka.“Za gospodina Radončića mislim da se Bošnjaci sve masovnije pitaju zašto je on uopšte ovdje sa nama. Što je došao? Šta je cilj?”, rekao je u jednom intervju Bakir Izetbegović. I zaista se postavlja pitanje zašto se po treći put Radončić prijavio kao kandidat za člana Predsjedništva BiH, nakon što je dva puta poražen i koje su to sile koje njega, a preko njega i hiljade Bošnjaka koji ga podržavaju, guraju u propast. Da li su svi oni koji podržavaju Radončića svjesni da će kad on izgubi izbore nestati SBB, ali da će njihov “lider” biti zbrinut i da neće ni osjetiti posljedice poraza, za razliku od svih njih koji će biti izdani i ostavljeni.

Ko će biti ti izdani i ostavljeni? Neko je napisao da SBB ima dovoljno “kvalitetnih kadrova” da završni skup održi u (KP domu) u Zenici. Već je odavno poznat kriminogeni sastav ove stranke u kojem se ističe i SBB-ov ministar – nasilnik policije u Kantonu Sarajevo, koga zovu “dopisnikom Dnevnog avaza iz MUP-a KS-a”, i koji se građanima smješka s naslovnica Avaza, dok sud od njega mora spašavati članove njegove, sad već bivše, porodice od njegovog nasilničkog ponašanja, pri čemu se ne libi ni zloupotrebljavati svoju funkciju ministra policije.Opsjednutost Džaferovićem proizvela je kampanju Fahrudina Radončića u nešto u čemu su svi “dobro došli” i za Radončića i za SBB, te pored Dodika i Čovica, Radončić uporno pokušava pridobiti i SDP za eventualnu koaliciju ukoliko izgubi izbore za člana Predsjedništva BiH, tako da Denis Bećirovic ostaje van radara Fahrudina Radončića i njegovih medija. Iako je u javnosti kao bomba odjeknula informacija da je Bećirović, ne samo izbjegao da se priključi Armiji RBiH, nego je i poslije rata izbjegao puno odsluženje vojnog roka u Federaciji BiH, Radončić i njegovi medijski kerberi su stupili u zaštitu Bećirovića ne prenoseći i ne komentirajući ovu informaciju, uslovljavajući postizbornu koaliciju Nikšića i SDP-a sa SBB –Fahrudin Radončić. I očito procjenjujući da od Bećirovića nema opasnosti u predizbornoj trci za člana Predsjedništva BiH.Inače, Bećirović se ovih dana od strane svoje partije titulira kao profesor doktor, što očito ne smeta ni njemu jer partijsko tituliranje koristi i na svojoj Facebook stranici. Inače, Bećirović je docent, a put do vanrednog i redovnog profesor je u ovom trenutku svjetlosnu godinu daleko od SDP-ovog kandidata. Ali, ne treba iznenaditi ako do kraja izborne kampanje postane i akademik, jer partija može sve: da te zaštiti od dezertiranja u Armiji RBiH, služenja punog vojnog roka, pa i da te pokuša instalirati zapovjednikom te iste vojske od koje si bježao od 1993-2003. godine.
Ništa ne iznenađuje u djelovanju Fahrudina Radončića, od toga da ide iz poraza u poraz, do toga da bi se udružio i sa crnim đavolom da porazi Šefika Džaferovića, pa i da ga savjetuje Bakir Hadžiomerovic, teški (SDP-ov) gubitnik posljednjih izbora od koga je čak i Radončić dobio tri puta više glasova, do toga da se toliko boji Šefika Džaferovića koga želi srušiti ne birajući sredstva, ali da će se u svojoj kampanji apsolutno imitirati sve akcije SDA i Šefika Džaferovića, to čak ni njegovi mentori i saradnici nisu očekivali.

Izvor: bportal.ba


Bosnor.com

Komentariši