KOLIKO KOŠTA ŽIVOT U BIH? (VIDEO)

Bosnor.com

Više od 40 odsto građana BiH je nezaposleno. Veliki dio onih koji rade – rade za minimalac, a prosječna plata od oko 800 KM je za većinu njih samo san. Pitali smo ove ljude kako preživljavaju.

Odgovor je, jednom rječju – jedva. Iako je opšte poznato da su plate političara u BiH među najvišim, ne samo u regionu, nego se mogu usporediti i sa primanjima njihovih kolega u Evropi, surova je realnost da veliki dio građana ove balkanske zemlje jedva sastavlja kraj s krajem, dok armija nezaposlenih na biroima čeka svoj red za uhljebljenjem.

“Kad platim račune ne ostane mi ništa!”, “Zadužen sam do grla”, “Hrana je najskuplja” – ovo su najčešći odgovori koji su nam sugrađani davali na pitanje kako preživljavaju.

Prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, sindikalna potrošačka korpa za septembar koštala je čak 1.807 KM, a prosječna isplaćena neto plata u iznosu od 831 KM pokrivala je sa 45,96 odsto što dovodi do zaključka da je za osnovne izdatke četvoročlanoj porodici u Srpskoj potrebno više od dvije prosječne zarade.

Statističke brojke o prosječnim platama daleko su niže u stvarnosti, jer su u njen proračun ušle visoke plate političara, pa je i konačan prosjek veći, dok je na drugoj strani ogroman broj onih koji mjesečno prime 370 KM, koliko po zakonu iznosi minimalna plata radnika.

Prema nezvaničnim podacima, svaki treći radnik u BiH je prijavljen na “minimalac”, dok zvanične statistike govore da je više od pola miliona građana nezaposleno, pa je za njih prava umjetnost preživljavanje “od prvog do prvog”.


Bosnor.com

Komentariši