Izetbegović je uspješno izbjegao beogradsku zamku

Bosnor.com

Povodom posjete članova Predsjedništva BiH Beogradu, rukovodstvo SDU BiH oglasilo se saopštenjem koje prenosimo u cijelosti.

“Jučer je Bakir Izetbegović na opće iznenađenje kompletne BH javnosti uspješno izbjegao političku zamku koju su mu u Beogradu postavili Mladen Ivanić, Dragan Čović i Aleksanadar Vučić. Pored atmosfere koja je u Beogradu bila iznimno negativna i bila praćena plakatama podrške osuđenom ratnom zločincu Mladić Neđe Ratku, dva člana Predsjedništva BiH su kao što je vidljivo iz njihovih gestikulacija i samih izjava radila direktno protiv vlastite države od koje primaju silne beneficije.

Sve je bilo spremno da se izvrši pritisak na Izetbegovića kako bi se isposlovao što povoljni sporazum o granicama između BiH i Srbije. No, to se nije desilo. Kao zadnji adut, a računajući na Izetbegovićevu ravnodušnost i indolenciju, Čović i Vučić su nakon sastanka pred medije izašli sa namjerom da ponize državu Bosnu i Hercegovinu koja se prema Čovićevoj izjavi tobože ispred Predsjedništva BiH, stavlja u patrijahalni odnos naspram Srbije kada je u pitanju vanjska politika. Izetbegović je na opće iznenađenje kompletne BH javnosti, analitičara i prisutnih novinara tokom obraćanja upao Čoviću u riječ, reagovao državnički i pri tom čak bio i politički korektan. To je prvi i jedini put za svog mandata kao člana predsjedništva BiH da je Bakir Izetbegović postupio na državnički način štiteći dignitet svoje, kao i funkcija svojih kolega u Predsjedništvu BiH. Stoga, rukovodstvo SDU BiH pohavljuje državnički potez Bakira Izetbegovića, ali žalimo što se gospodin Izetbegović tako nije ponašao i ranije, jer ne vidimo da ga je bilo šta spriječavalo u tome.

U Bosni i Hercegovini ničije intrige protiv državnih institucija neće moći proći, niti je sila i ponižavanje građana ili bilo kojeg od tri naroda način za uspostavljanje dijaloga kako sa susjedima, tako i unutar BH društva. Svima u regionu treba biti jasno da su velikodržavni projekti u Bosni i Hercegovini osuđeni upred Haškim Tribunalom, stoga je svaka politika koja baštini takvo političko naslijeđe direktno podrivanje države BiH.

U tom kontekstu Čovićeva i Dodikova nacionalistička i šovinistička politika su osuđene, pravno nevalidne i predstavljaju promašaje kojima se podsmijevaju gotovo svi svisvjetski mediji. U nedostatku pravih rješenja za nagomilne socijalne i ekonomske probleme, političari poput Čovića i Dodika pribjegavaju nacionalnističkom populizmu od koga koristi imaju samo političke elite, što tjera mlade da masovno napuštaju ove prostore.

Građani Bosne i Hercegovine na izborima 2018. godine će birati između nacionalističkog populizma i građanske, evropski orijetnirane i ekonomski prosparitetne države. Stoga pozivamo građane da glasanjem protiv nacionalista zbog kojih gladuju i koji ih plaše ratom odaberu sigurnu budućnost za sebe i svoju djecu pod okriljem EU i NATO-a”, stoji u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću SDUBiH.


Bosnor.com

Komentariši