HRVATI DODIKU RAZVLAČE PAMET: Za izgradnju mosta kod Gradiške za ovu godinu izdvojile tek 18 miliona KM!

Bosnor.com

Hrvatska Vlada donijela je danas zaključak o finansiranju izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške sa priključnim putem, a procijenjena vrijednost dijela projekta koji finansira Hrvatska je 130 miliona KM. Hrvatska je međutim za ovu godinu planirala tek 18 miliona KM, što je tek 15-tak posto potrebnih sredstava!

Most preko Save kod Gradiške čija je izgradnja dogovorena još 2011. godine, u najboljem slučaju biće izgrađen 2024. godine, pod uvjetom da Hrvatska osigura potrebna sredstva u svom budžetu, budući da je u međuvremenu definitivno odustala od evropskih fondova.

Procijenjena vrijednost radova na izgradnji mosta je oko 60 miliona KM, s tim što Hrvatska finansira pola, a BiH drugu polovinu.

Procijenjena vrijednost izgradnje priključnog puta sa hrvatske strane iznosi oko 100 miliona KM, navodi se u obrazloženju zaključka Vlade Hrvatske.

“Sporazumom između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH o izgradnji mosta preko rijeke Save kod Gradiške i priključnih graničnih dionica puta E661 od 22. novembra 2011. godine definiran je pravni okvir za zajedničko sprovođenje projekta. Sporazumom se uređuju osnove suradnje i zajedničke izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške, te koordinacija i usklađivanje priprema za gradnju priključnih graničnih dionica”, ističe se u obrazloženju.

Finansijska sredstva od oko 68,5 miliona KM bez PDV-a, planirana su u finansijskom planu firme “Hrvatske ceste”, za ovu godinu oko 18 miliona KM, te projekcijama plana za narednu godinu oko 32,5 miliona KM i 2021. godinu oko 18 miliona KM. Ostatak od oko 60,5 miliona KM bez PDV-a biće planiran budućim finansijskim planovima ove firme, i to za 2022. godinu oko 37,5 miliona KM i i 2023. godinu 23 miliona KM.

U obrazloženju se dodaje da će “u narednim godinama” biti razmotreni i drugi modeli finansiranja koji će uključiti mogućnost kreditnog zaduženja “Hrvatskih cesta” ili sufinansiranje sredstvima evropskih fondova.

Ovim zaključkom Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske određeno je za koordinatora, a “Hrvatske ceste” za nosioca projekta.


Bosnor.com

Komentariši