EFENDIJA VELIĆ OBJASNIO ZAŠTO SE NE ČUJE EZAN S BEGOVE DŽAMIJE: ‘NAMA NE SMETAJU ZVONA, ALI NEKA SE ČUJE I EZAN

Bosnor.com

Poznati sarajevski imam Muhamed Velić na svojoj Facebook stranici objavio je status kojim objašnjava zašto se ne uči ezan na Begovoj džamiji. Status prenosimo u cjelosti:U Ferhadiji, jednoj od najpoznatijih i najprominentnijih sarajevskih ulica, ezan se ne čuje. Čuju se zvona s Katedrale i Saborne crkve, ali se ezan ne čuje. Nek se čuju zvona i treba da se čuju, to nama ne smeta, nikad nije smetalo, niti će smetati, sve dok se budemo držali principa koje je Bog objavio, ali zato treba da se i ezan čuje. A zašto se ezan ne čuje, kad u Ferhadiji ulici ima džamija, koja je aktivna, otvorena i u kojoj se klanja beš vakat?! Ona je jedna od naših najpoznatijih i najljepših džamija. Ali s njene munare ezan se ne čuje. I to zbog tehničkih razloga!

Grom je nekad u munaru udario pa je ozvučenje razvalio, zbog toga se ezan ne čuje. A i cjelokupno ozvučenje u džamiji je na izdisaju. Ljudi za vrijeme džume jedva razumiju i čuju šta imam govori, i u džamiji i ispred džamije, zbog lošeg ozvučenja. Isto tako, ozvučenja okolnih restorana i kafića su mnogo jača od džamijskog ozvučenja. Zato, kao imam Ferhadije džamije, a preuzeo sam dužnost prije dvije hefte, želim a i osjećam obavezu da pozovem dobre ljude da investiraju na Allahovom putu, pa da se kupi i ugradi dobro i profesionalno ozvučenje, dostojno ove lijepe i značajne džamije.

Da se glas imama jasnije i bolje čuje i da se glas mujezine uopće čuje! Naravno, da se Božija Poruka širi na sve strane. Neka Uzvišeni Allah nagradi sve dobre ljude, vakife, koji će se odazvati na ovaj poziv pa investirati u ovu našu džamiju i ljepoticu Ferhadiju. A i one koji bi željeli a nisu u mogućnosti, nek nas se sjete dovom! Allah vas nagradio i poživio, dobri ljudi! – završava efendija Velić.Odmah su na Facebooku počeli pristizati komentari podrške i pomoći da se napravi ozvučenje na jednoj od najljepših džamija u Bosni i Hercegovini.

Izvor: hayat.ba


Bosnor.com

Komentariši