Dženaza Hatidži Mehmedović u srijedu u Srebrenici

Bosnor.com

Dženaza Hatidži Mehmedović, predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice”, bit će klanjana u srijedu 25. jula 2018. godine u 12 sati ispred Čaršijske džamije u Srebrenici.Nakon obavljanja vjerskog dijela obreda, Mehmedović će biti ukopana na porodičnom mezarju u Bektićima-Sućeska s početkom u 13.30 h, gdje će se obaviti ponovna dženaza i tevhid u porodičnoj kući u Bektićima.

Organizovani prijevoz iz Srebrenice do mezarja u Bektićima sa Vidikovca kreće u 11 sati, a ispred Čaršijske džamije u 12 sati, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.Nakon duge i teške bolesti, Mehmedović je preminula u nedjelju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Prijatelji i poznanici opraštaju se od Hatidže Mehmedović: “Điđa je imala srce lavice”Nakon teške bolesti sinoć je prestalo kucati srce Hatidže Mehmedović, Srebreničanke koja je u genocidu izgubila cijelu porodicu, dva sina, supruga, brata i mnogo rođaka.Još nije poznat datum i vrijeme dženaze, a na društvenim mrežama od bosanske heroine danas se opraštaju mnogi Srebreničani, oni koji su je poznavali i svi koji su izuzetno cijenili i poštovali sve ono što je Hatidža radila i za šta se borila uprkos velikoj životnoj tragediji koja je zadesila.

– Na ahiret je preselila Hatidža Mehmedović zv. Džidža. Majka kojoj su u genocidu ubijena 2 sina Almir (18), Azmir (21), te muž Abdulah (44 godine). I pored toga što je ostala sama bez ikoga, vratila se u Srebrenicu da nastavi borbu za istinu i pravdu. Često je znala kazati: “Ja svojih nemam, ali ste svi moji, svi ste vi moja djeca”. Neka joj se Allah smiluje i podari džennet – napisao je Srebreničanin Alija Tabaković, predsjednik Skupštine općine Srebrenica.Federalni ministar izbjeglica i raseljenih osoba Edin Ramić na Facebooku je podijelio informaciju o smrti Mehmedović i njenu fotografiju.- Na bolji svijet preselila je plemenita duša majke Hatidže, svjedočimo da se borila za istinu, voljela je svako živo biće.. Bog dragi neka je uvede u džennet sa njenim sinovima – napisao je Ramić.

Oglasio se i bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković. Kao da je “nazor” čekala ovaj jedanaesti juli da se s dušom rastane. Sinonim srebreničke majke, naša voljena heroina Hatidža Mehmedović Điđa otišla je na bolji svijet. Điđi, neka ti je vječni rahmet – napisao je Duraković.


Bosnor.com

Komentariši