DA LI JE MIKE PITAO MIROSLAVA ZA MILETA: Pompeo i Lajčak razgovarali o Bosni i Hercegovini

Bosnor.com

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Michael Pomeo, tokom radnog ručka s ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom otvorio je i pitanje Bosne i Hercegovine…

“Sekretar Pompeo pitao me za situaciju u BiH. Rekao sam mu da ta država ne napreduje i da je neophodno snažno angažiranje međunarodne zajednice.

Iznio sam stav da se s tako masivnim prisustvom koje imamo kod vas, i kroz Evropsku uniju, diplomatske misije i organizacije, ne možemo praviti kao da nemamo svoj dio odgovornosti”, prenio je Lajčak “Avazu”.

Pompeo je jučer, u okviru svoje evropske turneje, boravio u Bratislavi. Osim radnog ručka s Lajčakom, imao je i kraće sastanke s premijerom Peterom Pellegrinijem i predsjednikom Slovačke Andrejom Kiskom.

Na dnevnom redu radnog ručka s Lajčakom, koji je trajao nešto više od sat vremena, među temama je bila i situacija na zapadnom Balkanu.

“Cijeli region mora imati kredibilnu perspektivu proširenja. Rekao sam sekretaru Pompeu da EU treba biti jasna i odlučna kada je perspektiva tog regiona u Uniji u pitanju.

Ipak, posebna pažnja u našim razgovorima o Balkanu bila je posvećena BiH”, ističe Lajčak.

Nije poznato da li Mike Pompeo upitao Miroslava Lajčaka o njegovim vezama sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

(Vijesti.ba/Fena)


Bosnor.com

Komentariši