Čovićeve ucjene dolaze na naplatu: Slijedi nezapamćena kriza u BiH

Bosnor.com

Nakon što je SDA dogovorila koaliciju s 3 odmetnuta zastupnika Šepićevog Nezavisnog bloka, a HDZ BiH s HDZ 1990, SDA i HDZ trenutno imaju podršku 48, od ukupno 98 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

U „donjem“ domu Federalnog parlamenta SDA ima 27, a s najmanje 3 zastupnika Nezavisnog bloka 30 zastupnika, HDZ BiH ima 16, a “Devedesetka” 2 zastupnika, piše “Slobodna Bosna”.

Za nadpolovičnu većinu u ovom domu potrebna je potpora najmanje još dva zastupnika, koliko, primjerice, ima A- SDA, s kojom je SDA već dogovorila koaliciju u Ze-Do Kantonu.

No, uspostava većine u Parlamentu FBiH još ne znači i formiranje nove izvršne vlasti. Za to je potrebno osigurati još dva Čovićeva uvjeta.

Prvi je da nova vladajuća koalicija ima više od jedne trećine izaslanika u svakom od klubova Doma naroda, a drugi Čovićev uvjet za uspostavu izvršne vlasti u FBiH je da se u Parlamentu BiH usvoje izmjene Izbornog zakona, kojima će se, u skladu s presudama Ustavnog suda BiH, omogućiti Hrvatima da mogu izabrati svog člana Predsjedništva BiH, svih 17 izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH, te izmjeniti izborna pravila za Mostar.

Hoće li Čović uspjeti s ucjenama i uvjetovanjima ostaje da vidimo.


Bosnor.com

Komentariši