ČAMPARA O MOGUĆOJ OBNOVI KOALICIJE SDA-SBB: “Radončić je češće u koaliciji s Čovićem nego s Izetbegovićem”!

Bosnor.com

Član Predsjedništva SDA, Aljoša Čampara, pojasnio je za “Slobodnu Bosnu” izvjesne rezerve koje ima prema mogućoj obnovi koalicije SDA-SBB. Čampara , koji je i ministar u Vladi Federacije BiH, kaže da je Radončićev SBB tokom protekle četiri godine češće bio u koaliciji sa HDZ-om nego sa SDA-om. Lider SBB-a, Fahrudin Radončić, javno vas preko svog Avaza optužuje da radite protiv koalicije SDA-SBB…

-Riječ je o vrlo zanimljivoj situaciji. Radončić je do prije nekoliko dana tvrdio da SBB neće ulaziti u koaliciju sa SDA, da je to za njega „završena priča“, a onda pravi “salto mortale” i počinje predstavljati sebe kao spasioca bošnjačkih interesa (o tempore, o mores!), napadajući istovremeno sve koji se uopće usude analitički i kritički posmatrati najavu te nove “grande koalicije”.

Radončić, i pored teškog izbornog debakla, ponovo želi u vlast kako bi po svaku cijenu zadržao preko dvije hiljade do sada uhljebljenih kadrova SBB-a, ne birajući pri tome s kim će to dogovoriti – na kantonalnoj razini sa Bh. Blokom, a na federalnoj i državnoj razini to želi sa SDA.

Radončić spočitava da se protivite koaliciji SDA-SBB?

-Radi se o potpunoj zamjeni teza. Ja se protivim dosadašnjem principu neiskrene koalicije jer je SBB u koaliciji sa HDZ-om a ne sa SDA. Smatram da svaka koalicija treba da ima formu jasnih odnosa i detaljnog programa, u zaštiti interesa države i građana, a ne privatnih interesa.

Rasprostranjena je teza da je Radončić bliži Čoviću nego Izetbegoviću, te da su ministri SBB-a tokom protekle četiri godine zajedno s ministrima HDZ-a u više navrata preglasali ministre iz SDA. Možete li kao dokaz za ovu tezu navesti nekoliko konkretnih primjera?

-To je apsolutno tačno. Mene i ne čudi što je Radončić najpoželjniji partner Čoviću i Dodiku, radi svoje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Što se tiče preglasavanja, o tome govore činjenice, nabrojat ću neke.

Na dvije posljednje sjednice Vlade FBiH ministre iz SDA su preglasali oko Uredbe vezano za obnovljive izvore energije u kojoj se radi o milionskim iznosima i oko pitanja odgovora na tužbu vezano za Lutriju BIH. Pa sjetite se preglasavanja SDA od strane HDZ-a i SBB-a oko Razvojne banke FBiH, zatim oko direktora FUP-s kada nisu htjeli da izvrše zakonsku naredbu Suda, pa kod utvrđivanja Prijedloga Zakona o doprinosima, premijer je predlagao da se u Prijedlog uvrste odredbe koje bi rasteretile privredu, međutim SBB je tada podržao prijedlog HDZ-ove ministrice finansija i znamo kakav je na kraju Zakon upućen u parlamentarnu proceduru.

Sjetite se Nadzornog odbora PIO – predsjednik N.O. (SBB) Samir Bećirović navodno je krivotvorio punomoć umrle majke i primao njenu penziju. O ovome je diretkor PIO upoznao ministra Drljaču i podnio krivičnu prijavu.. Bez obzira na to, SBB je insistirao na ovom imenovanju, a dobio podršku HDZ-a. Zatim Svetlana Cenić u N.odbor BH Telecoma mimo protivljenja SDA, HDZ i SBB su je izabrali. Zatim u slučaju izbora direktora Porezne uprave (Šerif Isović), ministrica HDZ na Vladu donijela praznu liniju, da se umješto dotadašnjeg direktora imenuje neko za kojeg nismo znali ni ime i prezime, a kamoli da li ispunjava uslove za tu odgovornu funkciju. Ovo je dobilo i sudski epilog pa je donesena privremena mjera i zabrana Vladi da imenuje bilo koga, dok se ne okonča sudski postupak. Iako se radi o najboljem i najprofesionalnijem direktoru u institucijama FBiH, HDZ i SBB su ga htjele smijeniti.

U čemu je spor vezan za izbor direktora Lutrije BiH?

-Procedura kod izbora direktora je sasvim jasna – Vlada na prijedlog ministra finansija i Nadzornog odbora imenuje diretkora Lutrije. Ministrica finansija poslala je na Vladu prijedlog za Edhema Pašukana, jer je tako predložio i Nadzorni odbor. Međutim, SBB-ova ministrica okoliša i turizma Edita Đapo na sjednici Vlade je bez ikakvih argumenata predložila Editu Rokšu. Mi u tom momentu nismo ni znali o kome se radi, da li ispunjava uslove za tu veoma odgovornu poziciju. Ministrica okoliša iz SBB-a nam nije predočila čak ni njenu biografiju, a niti razloge zašto bi osporila prijedlog Nadzornog odbora i resorne ministrice finansija da se imenuje Edhem Pašukan…

I sad pazite, ministrica finansija (HDZ) glasa protiv svog zvanično dostavljenog prijedloga da ne bi remetila dobre odnose sa SBB-om i glasa za prijedlog SBB-a!

Takav je slučaj bio i sa imenovanjem v.d. zamjenika direktora (Dževad Hamzić) Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. Hamzić nije imenovan na prijedlog resornog ministra zdravstva, koji je iz HDZ-a (jer tako Zakon propisuje), nego na prijedlog Veska Drljače SBB-ovog ministra rada i socijalne politike sve protiv volje ministara iz SDA, i još puno drugih slučajeva.

Osim preglasavanja, pomenuo bih izuzetnu saradnju ministara SBB- i HDZ-a, recimo u slučaju donošenja Uredbe o uslovima za davanje i oduzimanja ovlaštenja za obavljanje energijskih audita i energijsko certificiranje zgrada. Na usaglašen prijedlog SBB-ovog ministra Džindića i HDZ-ovog ministra Martića donijeta je ova Uredba, koja predviđa formiranje Stručnog odbora. U samoj fazi donošenja i fazi pripremanja imenovanja ovog odbora, niko iz SDA nije bio konsultiran, pa su tako recimo u ovaj odbor imenovani samo kadrovi SBB-a i HDZ-a, s tim da su neki članovi ovog odbora koje je predložio SBB penzioneri.

Kako se odbraniti od budućeg preglasavanja?

-Rekao sam maloprije, na bazi konkretnih programa i jasnih odnosa u cilju zaštite državnih interesa, vladavine prava i zakona. Ne može se biti u vlasti, a svako malo glumiti opoziciju. Stvarao se dojam da je SDA kriva za sve što se dešava, a ustvari je često bila preglasavana od strane HDZ-a i SBB-a, jer je odnos snaga u Vladi FBiH SDA sedam, a HDZ i SBB deset.

Radončić preko Avaza iznosi tezu da su odnosi između njega i Izetbegovića korektni, a da ih Vi lično pokušavate pokvariti?

-Već dugi niz godina Radončić laž koristi kao osnovno sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima. Mora se priznati da Radončić laže kreativno i maštovito, ali na njegovu žalost laž uvijek ostaje laž. Tako je oduvijek bilo u našoj Bosni i Hercegovini. Mozda ne i u Radončićevom rodnom selu, ali iako je u Bosnu došao tek prije par decenija, neki kažu kao član “Beogradskog KOS-ovskog klana”, imao je vremena da nauči to osnovno moralno i ljudsko načelo da ne valja lagati. Ali, očito nije.

Inače, politička scena u BiH je u posljednjem periodu obilježena sa dvije, za javnost surove i nevjerovatne, a za Radončića porazne i bolne činjenice, koje se nikada ranije nisu dogodile u BiH:

Prva je trostruki uzastopni brutalni izborni poraz Fahrudina Radončića, što nije zabilježeno u parlamentarnoj historiji BiH, a koliko je poznato, slična stvar se nije dogodila nigdje u svijetu. Tri puta se kandidovati, i naravno, tri puta izgubiti i doživjeti poniženje je ustvari odgovor građana na Radončićev beskrupulozan pokušaj potcjenjivanja moralnih kvaliteta i intelektualnih kapaciteta građana i birača. Zato su birači jasno kazali da ne žele da ih Radončić na bilo kakav način vodi ili predstavlja.

Ali, ovo više nije pitanje izbora, nego morala – koliko kome može “stati pod kožu”. A Radončić očito pripada vrsti “debelokožaca”.

Druga činjenica dolazi iz rubrike:”vjerovali ili ne” – Radončić je jedini političar koji se predstavlja da je Bošnjak, a koji je državni vrh BiH na čelu sa Alijom Izetbegovicem nazvao “državnom mafijom” i optužio ga da su krivi za početak agresije na BiH.

Ima nešto zbog čega se moram i zahvaliti Radončiću – uvijek kada on pokaze posebnu “brigu” za odnos između mog predsjednika Bakira Izetbegovića i mene, naš odnos postane jos čvršći, sadržajniji i prijateljskiji.

slobodna-bosna.ba


Bosnor.com

Komentariši